.

"Slučaj Novi Travnik": Odluka SIP-a o glasačkim listićima koji su stigli poštom ispolitizirana

17 Listopad 2016

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) smatra kako je odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH da prebroji samo one glasače listiće koji su poštom stigli 48 sati nakon završetka općinskih izbora ispolitizirana te nanosi štetu hrvatskom narodu u Novom Travniku.


Iz te studentske udruge priopćeno je kako je razlika između dva vodeća kandidata u utrci za općinskog načelnika Novog Travnika 120 glasova te da bi konačan rezultat mogao biti drukčiji kada bi se u obzir uzelo 160 neprebrojanih listića pristiglih poštom.


"Ako je neka državna institucija, a po ovome vidimo da Središnje izborno povjerenstvo to jest, na strani jednog naroda ili jedne politike, to samo može produbiti jaz između naroda i političkih opcija u Bosni i Hercegovini. Bilo koji pravilnik ne bi smio derogirati Izborni zakon, a Pravilnik o načinu provedbe izbora u BiH to čini. Ovim pravilnikom jasno nam je dano do znanja da svaki glas ne vrijedi isto. Osim što se podrivaju zakoni naše zemlje, ovakvi slučajevi krše i temeljna ljudska prava, a pravo birati i biti biran je jedno od njih", navodi se u priopćenju.


HSPF je pozvao sve političke subjekte koji predstavljaju volju hrvatskoga naroda u BiH da na demokratski način spriječe moguću izbornu krađu te da Središnje izborno povjerenstvo poštuje svaki glas koji po zakonu pripada biračima iz inozemstva. Dnevnik.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa