.

Čović: Zahvaljujući Hrvatskim snagama danas slavimo oslobođenje kraljevskog grada Jajca

13 Rujan 2018

Hrvatske snage donijele su slobodu kraljevskom gradu Jajcu, Hrvatima u BiH i cijeloj BiH, da nije bilo hrvatskih branitelja ne bi bilo ni Hrvata, a ni BiH, kazao je to Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, danas u Jajcu na svečanoj akademiji povodom 23. obljetnice VRO Maestral.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora danas je u Jajcu na svečanoj akademiji povodom 23. obljetnice VRO Maestral kazao kako Hrvati u BiH uvijek moraju govoriti i baštiniti vrijednosti Domovinskog rata.

"Nema naroda u svijetu koji nema svoje datume i obilježja. Zbog tog se nikada, zbog ove ove mladosti koja je danas u Jajcu s nama, nemojte umoriti, od naše povijesti, naših obilježja", kazao je Čović.

Hrvatski narod stoljećima živi u BiH i Hrvatskoj, naglasio je Čović i utvrdi kako značajni datumi hrvatskog naroda moraju biti zapisana u učilima, knjigama, dokumentima i studijama koji se tiču Domovinskog rata i sveukupne povijesti.

"Da ova mladost znala tko su oni koje nema danas s nama i zašto onih nema, da bi znali kome smo danas zajedno palili svijeće", kazao je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, također, je rekao i kako je 13. rujan 1995. godine jedan od najvažnijih datuma u povijesti hrvatskog kraljevskog grada Jajca.

"Nećemo se umoriti od poklanjanja našim zastavama, slavlja naših datuma iz Domovinskog rata i naših veličina iz Domovinskog rata", kazao je Čović.

Istaknuo je i ulogu HVO-a i ratnih zapovjednika Hrvatskih snaga i svih hrvatskih braniteljima koji su na svojim leđima iznijeli Domovinski rat.

"Vi ste nam omogućili slobodu. Zahvaljujući svima vama, mi smo danas u hrvatskom kraljevsku gradu Jajcu, ja ovdje mogu biti kao legitimno izabrani hrvatski član Predsjedništva BiH", naglasio je Čović.

U prigodnom obraćanju osvrnuo se i na Oružane snage BiH i Ministarstvo obrane u kojem Hrvati baštine vrijednosti Hrvatskog vijeća obrane kroz svoje brigade i djelatne generale te zakonska rješenja u BiH i Hrvatskoj koja se tiču braniteljske populacije, njihovih i prava njihovih obitelja.
Pozdravio je i brojne goste iz Republike Hrvatske kazvaški kako samo zajedno Hrvati u BiH i Hrvatska mogu napraviti za BiH najbolje stvari.

"Zajedništvo unutar hrvatskog naroda i Katoličke crkve nikada nije izostalo. Posebno inspirativan bila je propovijed provincijala fra Joze Marinčića, naše Bosne Srebrene. Dobrodošli fra Jozo među svoje, u kraljevski grad Jajce, naši duhovnici ohrabrili su i snažili hhrvatskih narod kada god je bio na prekretnicima", kazao je Čović uz čestitku za sutrašnji dan franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Da nije bilo Hrvata ne bi bilo ni BiH, naglasio je to Čović, kazavši kako su Hrvati, najmalobroniji, ali najveći narod u BiH.

"U svakoj od ovih zastava naša je sloboda i život, jasno definirana naša budućnost i naše sjećanje na prošlosti. Zbog ovih datuma i zastava, svih zapisana, nitko neće moći krojiti povijest hrvatskog naroda za budućnost. BiH je naša domovina, drugu nemamo, ovu ćemo graditi i izgraditi po mjeri svakog od tri konstitutivna naroda i njenih građana", kazao je Čović.

Na koncu, hrvatski član Predsjedništva BiH, zaključio je kako ne trebamo dvojiti o karakteru Domovinskog rata i njegovim vrijednositma.

"Naš provincijal danas je rekao, citirajući mudraca iz Evanđelja - je li nešto istina, je li nešto dobro i je li korisno. Ne trebamo dvojiti kakav nam je danas život u BiH, kakva nam je pozicija i kakav nam je bio Domovinski rat", kazao je Čović.

Podsjetimo, danas je u Jajcu svečani program povodom 23. obljetnice oslobađanja tog kraljevskog grada i VRO Maestral. Na jajačkoj tvrđavi danas je podignuta zastava hrvatskog naroda u BiH i održan je mimohod sa zastavama postrojbi Hrvatskih snaga koje su oslobodile Jajce i Dobretiće. Nastavljeno je svečanom akademijom na kojoj su, osim hrvatskog člana Predsjedništva BiH, govorili general Stanko Sopta, predsjednik OV u Jajcu, Ivo Šimunović, Anto Brtan u ime udruge 13. rujan, veleposlanik RH u BiH, Ivan del Vechio, Ante Nazor, Željko Raguž, Božo Ljubić.

U programu su sudjelovale Lašvanske dive iz Travnika koje su program uveličale glazbenim izvedbama pjesma "Srebrena Bosna", "Čuvaj se sine", "Zemlja dide mog" i jajčanka, Ella Bojcetić, studentica koja je pročitala pjesmu "Hrvatska", velikog hrvatskog i bh. pjesnika rodom iz Jajca, Nikole Šopa.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem spomen obilježju u Jajcu, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je i sveta misa koju je predvodio fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene.

U auli Doma kulture je i izložba učeničkih radova na temu VRO Maestral i oslobađanja Jajca, a izloženi su likovni radovi učenika osnovnih škola "13. rujan" i "Braća Jezerčiće" iz Jajca.

Glorija Lujanović, Dnevnik.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa