.

Mještani Novog Travnika nakon tragedije: Monstrumi ovom ulicom voze i 120 km/h

08 Prosinac 2018

Nermin Rustempašić (34) u petak je u strogom centru Novog Travnika oko 21:30 sati automobilom naletio na Azru Hajrić, njezinu 9-godišnju kćer Almu i još troje djece - Davuda (8) i Jusufa Amidžić (12) te četverogodšnjeg sin Mirnesa Hajrića, Azrinog supruga i Alminog oca.

Kiša koja pada u Novom Travniku saprala je tragove krvi na ulici, ali ne šok i nevjericu mještana Novog Travnika i ulice Kalinska gdje se dogodila tragedija.

Mnogi sinoćnji događaj ne mogu uopće opisati i teško pronalaze prave riječi. Stariji mještanin Novog Travnika nam je kazao da mnogi upravo ulicom u kojoj se desila nesreća divljaju i bez položenog vozačkog ispita, ali i da je slaba kontrola takvih vozila. Merima Skopljak iz Novog Travnika živi u zgradi u blizini mjesta gdje se dogodila nesreća. Odmah je istrčala na ulicu, a slike su, kako kaže, još svježe.

"Alkohol i uz to upravljanje automobilom je prešlo svako mjeru. Nije bitno više tko je stradao, to je mogao biti bilo tko, ali što je previše, previše je. Monstrumi, kao što je onaj od sinoć, ovom ulicom voze po 80 - 120 kilometara na sat", kazala je Skopljak.

Dodala je da adekvatna kazna ne postoji te da se takvi trebaju kažnjavati na mjestu događaja.

"U pitanju su dva ubijena života i još tri povrijeđena djeteta. Nema se tu što misliti o kaznama, to se rješava odmah. Sada je svaka kazna mala, zamislite kako će se osjećati suprug stradale žene iza koje je ostala i mala beba?", dodala je Skopljak.

Istakla je da njen muž već 20 godina traži da se u ovoj ulici, gdje se nalaze tržnica, obdanište, džamija i nekoliko zgrada, postave ležeći policajci.

"Nikada ih nisu postavili, a osvanut će ovdje kroz nekoliko dana. Međutim, kasno ih je sada postavljati kada se dogodila tragedija", zaključila je Skopljak.

Njena susjeda ističe kako policija treba pojačati kontrolu na cestama koja je trenutno preslaba te da policija ima popis opasnih vozača na cestama kojima bi se trebala oduzeti dozvola i doživotno zabraniti upravljanje vozilom.

Strašni detalji nesreće

Dnevni avaz piše da su Hajrić i njezina kćerka poginule na mjestu nesreće, dok je ostalo troje djece prevezeno u bolnicu u Travnik. Dvoje od to troje djece poslije je poslano u Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu. Nakon nesreće policija je privela Rustempašića, a prema nepotvrđenim podacima vozilom je upravljao pijan.

Očevici kažu da zbog šokantne prirode prizora kojem su svjedočili ne mogu reći je li Rustempašić na pješake naletio na pločniku ili na pješačkom prijelazu. Prema informacijama s kojima raspolaže Dnevni avaz, Azra se sa djecom i ostalim mališanima vraćala sa treninga džuda.

"Sve se odigralo tako brzo. Sa ženom sam ulazio u zgradu kad je brat zavikao ne vodi djecu iz zgrade. Kad sam vidio noge su mi se odsjekle, samo sam bespomoćno stajao, nisam mogao ni pritrčati i pomoći, dok je brat pomagao povrijeđenoj djeci", rekao je za Dnevni avaz Novotravničanin koji je svjedočio događaju.

Stanovnici okolnih zgrada upozoravali su da se tom dionicom kroz sam centar grada, gdje se nalazi gradska džamija, ali i gradska tržnica, brzo vozi te da strahuju za svoju djecu svaki dan.

I dok su pripadnici Policijske uprave Novi Travnik obavljali očevid u centru grada, prava drama se odvijala u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu.

Prvi je stigao Davud Amidžić, sin Harisa Amidžića, glavnog imama u Novom Travniku. Dječak je po dolasku bio svijestan i komunikativan. Njegov stariji brat Jusuf prošao je s kontuzijama i nije prevezen u Sarajevo. Četverogodišnji sin Mirnesa Hajrića prevezen je Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu.

Haris Amidžić, otac povrijeđenih Davuda i Jusufa, za tragediju je saznao poslije ikindije-namaza. "Sve se odigralo u nekoliko sekundi i odmah sam krenuo za Sarajevo. Šta da vam kažem, velika tragedija", rekao je.

Zdravstveno stanje dječaka koji su primljeni u Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu u ovom trenutku nije poznato.

S druge strane, Nermin Rustempašić, koji je bio u vidno alkoholiziranom stanju, prevezen je u lokalnu ambulantu, gdje je pomoć ukazana i povrijeđima. Rustempašić je stavljen pod policijsku zaštitu.

Dnevni avaz neslužbeno doznaje da je Rustempašić otprije poznat policiji po djelima vezanim prvenstveno za opojna sredstva, a u subotu bi trebao biti ispitan o okolnostima incidenta.

Vozač imao više od tri promila

Muškarac koji je udario ženu i četvero djece u Novom Travniku, od kojih su majka i djevojčica smrtno stradale, imao je više od tri promila alkohola u krvi, rekao je zamjenik glavnog kantonalnog tužitelja Srednjobosanskog kantona Dragan Popović.

- Za sada smo preliminarno utvrdili da je osoba inicijala N. R. bila pod utjecajem alkohola. Imao je više od tri promila alkohola u krvi. Vidjet ćemo je li još bilo alkohola u krvi, jer smo uzeli uzorke i čekamo službene rezultate - izjavio je Popović, a javlja Dnevni Avaz.

U Novom Travniku danas je proglašen i dan žalosti, a građani su najavili mirno okupljanje u 13 sati ispred zgrade Općine Novi Travnik. Sve javne manifestacije odgođene su i u susjednom Travniku gdje je program također prilagođen velikoj tragediji.

/klix.ba/

/jutarnji.hr/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa