.

Uputstva ZZJ ŽSB: Koristite za piće isključivo vodu iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sistema

14 Svibanj 2019

Zavod za javno zdravstvo SBK dostavio je Civilnoj zaštiti uputstvo o upotrebi vode za piće.

Kako stoji u uputstvu, koje sadrži nekoliko stavki , građani treba da koriste za piće vodu isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sistema ili orginalno flaširanu vodu. NE konzumirajte vodu iz vlastitih lokalnih vodnih objekata (bunara) radi mogućeg onečišćenja uzrokovanih povećanim oborinskim padavinama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.

Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne instalacije, izvorišta i bunarske vode, potrebno je vodu prije upotrebe za pripremu hrane ili piće obavezno prokuhati. Voda se prokuhava na način da, nakon što proključa, drži još 3-5 minuta. Bočice i drugi pribor za hranjenje male djece trebaju biti potpuno potopljene u vodu i također se prokuhava 5 minuta nakon što voda proključa. Prokuhana voda se koristi za piće, pranje ruku i održavanje lične higijene, pripremanje hrane i pranje voća i povrća.

Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena onda sekoristi SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti za piće, kuhanje ili pranje, jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eleminiraju. Uspostavljanje alternativnog vodosnabdijevanja (autocisterna ili flaširana voda) je u nadležnosti lokalne samouprave, komunalnih poduzeća, a nadzor nad istom također provodi sanitarna inspekcija i zavodi za javno zdravstvo, stoji u saopćenju iz ZZJZ SBK.

 

 

 

 

 

 

/tntportal.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa