.

Vlada SBK odobrila uspostavu registra imenovanih osoba, ministri izuzeti

31 Listopad 2019

Vlada Kantona Središnja Bosna usvojila je odluku o uspostavi registra imenovanih osoba koji će, kako je rečeno, osim za evidenciju, služiti i kao garancija za transparentnost i prevenciju pojave sukoba interesa.

Odlukom koju je, sačinio Tim za sprječavanje korupcije, u početku je bilo planirano da registar, uz imenovane, obuhvati i izabrane dužnosnike, ali su zastupnici u Sabora KSB u konačnici izuzeti.

Nakon pretresanja i dugog rada, u ovoj fazi smo se opredijelili za ovakvu vrstu registra. Radit ćemo postupno, korak po korak i ne znači da registar nećemo dograđivati, nakon što vidimo kako će zaživjeti u kantonu – kazao je premijer Tahir Lendo (SDA).

Suzdržan pri glasanju o uspostavi registra bio je ministar obrazovanja Bojan Domić (HDZ BiH) koji je novinarima pojasnio kako odluka nije imala pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo, ali i da su iz nje, uz kantonalne zastupnike, izuzeti i ministri.

Vrlo rado ću pristati da i ja, kao i sve moje kolege, budemo dio registra jer je transparentnost jedini pravi način – kazao je Domić.

U odluci o uspostavi registra navedeno je, među ostalim, da će ova baza obuhvatiti rukovodstva kantonalnih javnih ustanova, članove upravnih i nadzornih odbora, te članove povjerenstava, vijeća i drugih tijela u institucijama SBK.

Iz registra su, kako je ranije odlučeno, izuzeti i podaci o visini naknada imenovanih osoba za rad u povjerenstvima, dok će biti samo evidentirano prima li imenovani dužnosnik takvu naknadu ili ne.

/tntportal.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa