.

Borba s koronom: SBK proglasio stanje prirodne nesreće, potpuno zabranjen rad ugostiteljskim objektima

18 Ožujak 2020

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade SBK održanoj u Travniku potvrđene su naredbe koje je federalni Krizni stožer usvojio kasno sinoć, te su prihvaćeni prijedlozi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK.

Kanton je, po uzoru na FBiH, danas proglasio stanje prirodne i druge nesreće, čime su aktivirani svi resursni civilne zažtite u kantonu. Kako je kazao Nikica Stipinović, direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu, oni i nisu preveliki.

“Kordinaciju svih aktivnosti u svim ministarstvima i općinama vršit će od donošenja odluke o proglašenju Kantonalni stožer, odnosno stožeri civilne zaštite na svim razinama. Što se tiče civilne zaštite, mi nažalost nemamo neke resurse. Na kantonu imamo službe zaštite i spašavanja koje su opremljene i obučene, te stoje na raspolaganju kantonu i općinama. Ako treba uključiti naše ljudstvo stojimo na raspolaganju. Općine su jako slabe sa resurima”, rekao je Stipinović.

Novost je i da se, prema naredbi federalnog stožera, rad ugostiteljskih objekata potpuno obustavlja na 15 dana.

“Mi nemamo potrebu potvrditi mjere koje je naredio federalni stožer, jer se odluke odnose i na kantone. Tako je jutros od 6 sati stupila na snagu odredba o obustavljanju rada ugostiteljskih objekata. Obveza našeg MUP-a i inspekcije je da provjere pridržavaju li se ugostitelji te mjere”, rekao je Matić te još jednom pozvao građane da se pridržavaju naredbi i preporuka.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kazao je da je fokus stavljen na ubrzavanju procedure dostave rješenja o samoizolaciji sa graničnih prijelaza, te poboljšanju situacije kad je u pitanju transport roba.

“Zatražili smo da se sa graničnih prijelaza brže dostavljaju rješenje o samoizolaciji prema domovima zdravlja, HES-ovima i MUP-u koji moraju vršiti kontroling. Tu ima prekida. Drugo važno pitanje je da gospodarstvenici dobiju što konkretnije instrukcije kad je u pitanju transport roba koji je usporen i otežan”, reka je Lendo.

 

 

 

/drukciji,ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa