.

Priopćenje Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa KSB

23 Ožujak 2020
Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Cijenjeni djelatnici škola, dragi roditelji i naša najdraža djeco!

Prije svega želim vam zahvaliti na hrabrosti i strpljenju, pa i odgovornosti koju ste pokazali u ovim vrlo izazovnim vremenima za sve nas. U situaciji kada smo suočeni s vjerojatno najvećim izazovom suvremenog društva, ali i jednim od najvećih ispita organiziranog školskog sustava u povijesti. Prema podacima UNICEF-a više od 850 milijuna mladih u svijetu, dakle gotovo polovica ukupnog broja učenika i studenata , trenutno je kod kuće. Na žalost, ova brojka još raste i povećava se, kao i broj otkazanih događaja i skupova iz svih oblasti života. Ovaj izazov nalazi se i pred nama u Središnjoj Bosni, a uz svu hrabrost i odlučnost, potrebna nam je i odgovornost. Život ne smije stati, dapače, mora pobijediti. Pobjedu možemo ostvariti isključivo disciplinom, organizacijom i prilagodbom ovom trenutku.

Školstvo u Europi i Svijetu se nije nikada susrelo s ovakvim stanjem. Sustavi diljem svijeta, baš kao i mi pokušavaju odgovoriti organiziranjem procesa učenja na daljinu To radimo zahvaljujući organiziranošću, entuzijazmu, hrabrosti i odgovornosti ljudi iz našeg sustava obrazovanja. S nama zajedno i uz nas su mnogi koji su stavili na raspolaganje sebe, svoje vrijeme, znanje i resurse. Neizmjerno sam im zahvalan u svoje, u ime svih roditelja i svakog djeteta. Uz pomoć obrazovnih platformi te drugih mogućnosti uspostavili smo alternativni proces organiziranog učenja. Sada ga trebamo održavati i unapređivati, a za to ste nam potrebni vi, naši roditelji i učenici. Molim vas i ovim putem da surađujte s nama, zbog dobra vaše djece i vas, a u konačnici i cjelokupnog društva. Koristite slobodno vrijeme i trud kako bi motivirali djecu da uče i podučavajte ih dodatno uz dostupne materijale, kako bi pomogli da djeca što jednostavnije prebrode ovu situaciju, a poštujuću upute koje dolaze od učitelja i profesora iz škola.

Dragi djelatnici naših škola, posebno vi koji u ovom vremenu vodite procese i koji odgovorno izvršavate zadaće. Prvu fazu našeg odgovora na trenutnu situaciju smo uspješno završili, sada se moramo pripremiti kako bi naš sustav funkcionirao i u drugoj fazi. To podrazumijeva da bez ili uz vaše najmanje prisustvo u školama i radnim mjestima sve može besprijekorno funkcionirati. Trebamo se tako organizirati da naša komunikacija i svi važni procesi komunikacije obrade i slanja podataka ne smiju ni u težim uvjetima. Sva druga pitanja oko nastavka, verificiranja, završetka školske godine ćemo blagovremeno iznaći, uz najbolje moguće rješenje.

Sada nam je najvažnije sačuvati zdravlje i život. prije svega naše djece, pa i svi žitelja, a to možemo striktno poštujući sve upute i odluke nadležnih. Stoga, preporučam što manje fizičkih kontakata i bilo kakvih javnih okupljanja, bilo koje vrste. Komunicirajte što više, na sve moguće načine, koristeći sve tehnološke mogućnosti, od telefona do računala, brojnim dostupnim aplikacijama. Komunikacija nam je prevažna i ne smije stati. Učite i usavršavajte se, iskoristite ovo vrijeme za sebe i svoju djecu, za njihovu, za vašu, za budućnost svih nas.

Uvjeren kako će nas ovo samo dodatno osnažiti, te kada sve prođe otvoriti i neke nove vidike, koji će nas učiniti još boljim i konkurentnijim, još jednom se zahvaljujem za nemjerljiv doprinos koji dajete u ovim izazovnim trenucima. Na takav se način voli svoja domovina, a odnos prema našoj najvećoj dragocjenosti, prema našoj djeci odnos je i prema domovini!

Ministar, Bojan Domić.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa