.

KSB: Zaposlenima u javnom sektoru pune plaće za ožujak, policija se odrekla prekovremenih sati

20 Travanj 2020

Vlada Srednjobosanskog kantona će svim proračunskim korisnima plaću za ožujak isplatiti u punom iznosu, rekao je kantonalni premijer Tahir Lendo nakon današnjeg sastanka sa sindikatima.

“Upoznali smo sindikate sa zdravstvenim i socio-ekonomskim stanjem u kantonu. Nitko u FBiH nije smanjio plaće, mi smo to čekali i danas smo donijeli odluku da ide puna plaća za ožujak. Za obrazovanje smo rekli da se evidentiraju svi prekovremeni sati, ali da moraju imati obrazloženje zašto. Također, u obrazovanju su imali evidenciju toplih obroka i nije problem,ići će 2,3 dana nakon plaće i razlika za one koji su radili od kuće”, rekao je Lendo.

Dogovor je, kaže, da će se sastajati sa sindikatima svaki mjesec.

“Dogovorili smo da nećemo istrčavati za travanjsku plaću koja treba biti isplaćena u svibnju, dok god ne vidimo punjenje proračuna, a ono nije optimistično”, rekao je Lendo.

Puno bure protekli tjedan podigla je njegova izjava da će biti smanjenja plaća i za zdravstvene radnike. Iako je danas malo ublažio stav, premijer još uvijek tvrdi da i zdravstveni radnici moraju podnijeti teret krize.

“Nitko nije prenio da je jedan od sindikata u zdravstvu tražio povećanje plaće, što nije ni moralno ni dobro. Ponavljam, naš kanton je imao sreću, imali smo dobre mjere i naši zdravstveni radnici u ovom trenutku nisu izloženi pritisku posla, pa i oni moraju osjetiti težinu situacije. Ako se fond bude dobro punio imat će punu plaću, ako ne, odlučit ćemo zajedno sa rukovoditeljima javnih ustanova u kom nivou će one moći biti isplaćene. Moja procjena je da će i prihodi fonda padati i da svi moraju biti spremni podnijeti teret krize”, kazao je Lendo.

Sindikalci su, kažu zadovoljni ispregovaranim, ali i dalje na oprezu.

Dragan Škulj, predsjednik Samostalnog sindikata policije i zaposlenika MUP-a, kaže kako su se policijski službenici odrekli prekovremenih sati kako bi podnijeli teret krize.

“Mi želimo sudjelovati u snošenju teških posljedica krize sam tim što nismo pisali prekovremeni rad. Neki naši službenici imaju i 100 prekovremenih sati, obim posla im je povećan za 75 posto i u takvim okolnostima nećemo pristati na bilo kakvo smanjenje plaće ubuduće. Poduzet ćemo sve mjere da do toga ne dođe, kazao je Škulj.

Rad policije pohvalio je i sam Lendo

“Mi smo ponosni na našu policiju, imali su više od 3800 vanrednih intervencija. Oni imaju određene dodatke koje nemaju u u drugim organima te razumiju ovo stanje i najbolje od nas prihvaćaju kad je u pitanju solidarnost i pomoć u ovakvim teškim trenucima”, kazao je Lendo.

Kako je kazala Refija Kulašin predsjednica sindikata Kantonalnih organa uprave, plaće bi trebalo zadnje rezati.

“Zadovoljni smo zaključkom da ćemo prije isplate travanjske i narednih plaća svaki mjesec imati sastanak sa pregovaračkim timom vlade, na kojem ćemo analizirati stanje i uštede na svim drugim mjestima kako bi plaća bila posljednje mjesto na kojem bi trebalo rezati. Osnovicu ne bi smjeli dirati, za nju smo se borili 10 godina i još uvijek je među najnižim u državi. Koje modalitete ćemo definirati, ostaje za vidjeti”,kazala je Kulašin.

 

/drukciji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa