.

29. godišnjica prvih žrtava Domovinskog rata u Lašvanskoj dolini

03 Svibanj 2020

Na grobljima Mali Mošunj i Kraljevice u Vitezu, obilježena je obljetnica pogibije Josipa Kurevije i Ilije Petrovića koji su bili prve žrtve Domovinskog rata u Lašvanskoj dolini.

Uz članove obitelji, Obljetnici nazočili ; predsjednik krovne druge Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Karlo Grabovac, predsjednik Kluba Utemeljitelja HDZ-a Ivica Drmić-Mađar, predsjednik udruge NRO-a Kažo Volić i predsjednik OO HDZ BiH Vitez, Boris Marjanović.

U spomen na Petrovića i Kureviju u Vitezu dvije ulice nose njihova imena, a stradali su prilikom zauzimanja skladišta tkzv. JNA u Slimenima u općini Travnik. 

29. godišnjica pogibije bojovnika viteškog HVO-a Ilije Petrovića i Josipa Kurevije

Živote su izgubili prilikom zauzimanja skladišta naoružanja tzv. JNA u Slimenima u općini Travnik, kada je u žestokom višesatnom oružanom okršaju ranjeno još devet pripadnika HVO-a i HOS-a iz Viteza. Ovu akciju, prvu oružanu jer pregovori o predaji skladišta naoružanja nisu urodili plodom, protiv pripadnika tzv. JNA i srpskih paravojnih snaga vodio je pukovnik Filip Filipović, sada umirovljeni general bojnik Hrvatskoga vijeća obrane, tadašnji zapovjednik Općinskog stožera HVO-a, poslije zapovjednik „Viteške“ brigade HVO-a Mario Čerkez i Darko Kraljević, zapovjednik HOS-a Vitez, kasnije zapovjednik HOS-a središnje Bosne i PPN-a „Vitezovi“, a, koji je tragično preminuo 1995. godine.

Ovaj sukob pripadnika HVO-a i HOS-a Viteza s postrojbama tzv. JNA i srpskim paravojnim snagama je definitivno bila najava ratnih strahota koje su slijedile na ovom području. Sukobu je prethodilo bombardiranje Busovače (26. travnja 1992. godine) u kojemu su poginuli civili Mirjana Laštro, Mato Vučić i Nazif Skopljak, što je bila krvava odmazda za vojarnu „Draga“ koju su, pod snažnim i upornim pritiskom civilnih i vojnih struktura vlasti na čelu s Dariom Kordićem, morali predati vlastima Busovače, 

Bitno je i naglasiti da Muslimani i muslimansko tadašnje vodstvo, unatoč tome što nisu sudjelovali u borbama, traže podjelu oružja po svojim kriterijima. Svoje zahtjeve su pokušavali ostvariti nasilno. To je jedna od uvertira u muslimansko-hrvatski sukob na prostoru središnje Bosne. 

 

 

Fotografija HDZ BiH Vitez.

 

 

/Facebook: Hrvatsko Vijeće Obrane - HVO/

 /Facebook: HDZ BIH Vitez/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa