.

SDA-ovi kadrovi sustavno rade na otimanju radnih mjesta koja pripadaju Hrvatima u Srednjebosanskoj županiji!?

17 Rujan 2020

Danas je Agencija za državnu službu Federacije BiH poništila Natječaj za popunu radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika za radno mjesto tajnika u Ministarstvu financija Srednjebosanske županije, koji je, sukladno zakonskoj proceduri, raspisala ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić, piše Hrvatski Medijski Servis.

Natječaj je poništen na zahtjev predsjednika županijske Vlade Tahira Lende i s obrazloženjem da Ministarstvo financija nije pribavilo suglasnost Vlade za objavu istog.

Podsjećamo, Predsjednik Vlade je na isti način poništio i Natječaj za višeg referenta za obradu podataka u Ministarstvu financija ŽSB s istim obrazloženjem. Ali, Predsjednik Vlade je prešutio da je, zloupotrebljavajući svoje ovlasti, tu točku skinuo s dnevnog reda, tako da se Vlada uopće nije ni mogla očitovati o toj točki.

Stoga se postavlja pitanje, kojim povodom predsjednik Vlade Srednjebosanske županije Tahir Lendo poništava natječaje županijskog Ministarstva financija? Kad se sagledaju sve činjenice, očito da ima za cilj dodatno otežati funkcioniranje Ministarstva financija ŽSB, a samim tim i rad ministrice Plavčić.

Očito se ovdje ne radi o zaštiti zakonske procedure, već o nepoštivanju partnerskih odnosa i sustavnom narušavanju političkih dogovora koalicijskih partnera u Vladi ŽSB od strane SDA, odnosno, u ovom slučaju, od strane predsjednika Vlade Tahira Lende.

Također, postavlja se pitanje, kako Agencija, na zahtjev predsjednika Vlade, može poništiti Natječaj koji je raspisalo Ministarstvo, a ne Vlada? Očito se radi o sprezi SDA – ovih kadrova, predsjednika Vlade ŽSB Tahira Lende i direktora Agencije za državnu službu FBiH Refika Begića, koji, suprotno Ustavu i zakonu i zlouporabom položaja, sustavno rade na otimanju radnih mjesta koja pripadaju Hrvatima, produbljuju jaz među partnerima u vlasti i trajno narušavaju ustavnu poziciju Hrvata u Središnjoj Bosni.

Uzimajući u obzir činjenicu da je prethodna zaposlenica na mjestu tajnika Ministarstva financija ŽSB ispunila uvjete za odlazak u mirovinu i da tajnik Ministarstva obavlja poslove od značaja za unutarnju organizaciju i rad Ministarstva, jasno je koliko je ovo radno mjesto nužno za funkcioniranje Ministarstva i ispunjavanje njegovih zakonskih obveza.

Stoga, još više čudi ovakva opstrukcija od strane predsjednika Vlade ŽSB, kojemu bi u interesu trebalo biti da Vlada, odnosno ministarstva rade punim kapacitetom. Ili možda trošenje javnog novca po zakonu i procedurama za koje se zalaže Ministarstvo financija ŽSB ipak nekom smeta?!/HMS/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa