.

KSB: U ponedjeljak počinje nova školska godina za oko 26 000 učenika, osigurani besplatni udžbenici i prijevoz

01 Rujan 2022

Nešto više od 26.000 učenika u Srednjobosanskom kantonu u ponedjeljak će sjesti u školske klupe na početku još jedne školske godine.

Od ove godine, kad je u pitanju sektor obrazovanja, kaže ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBK, Bojan Domić, ima i nekih novina, prenosi drukciji.ba.

“Škola kod nas počinje prvi ponedjeljak u mjesecu i sve je spremno da 26.000 učenika u SBK zauzme svoje mjesto u školskim klupama i započne s novim obrazovnim razdobljem. Kao i prošle godine, udžbenici za sve učenike osnovnih škola su osigurani, a kad su u pitanju srednjoškolci imamo jednu meni veoma dragu novinu koja će pomoći učenicima i roditeljima. Naime, riječ je o tome da ćemo sufinancirati prijevoz dijelu učenika koji putuju. Gdje god u obitelji imamo dva učenika jednu kartu ćemo financirati u 100-postotnom iznosu. Ima tu još kategorija koje će imati pravo na kartu kao što su invalidi, samohrani roditelji… Odluka će biti distribuirana svim školama koje će od djece i roditelja uzeti potrebne podatke. Nadam se da ćemo ovu odluku proširiti i na ostale i to je jedno opredjeljenje da obrazovanje bude što dostupnije”, rekao je Domić.

Kad je u pitanju broj učenika, kaže ministar, nastavljen je trend smanjenja njihovog broja, a ove godine sa iznimkom prvašića.

“Zanimljivo je da smo ove godine upisali 100 prvašića više u odnosu na prošlu, ali nam je ukupan broj učenika i dalje u padu. U osnovnim školama prošle godine imali smo oko 19.000 učenika, a ove godine taj broj je nešto veći od 18.000. Dakle, pada nam ukupan broj učenika pa možemo zaključiti da je ovaj negativan trend malo smanjen u odnosu na prijašnje godine, ali nažalost ne i zaustavljen”, rekao je Domić.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa