.

KRIŠTO: Sloboda je pisana kako hrabrošću i odlučnošću hrvatskih branitelja, tako i životima naših hrvatskih branitelja

13 Rujan 2022

27. obljetnica oslobođenja kraljevskog grada Jajca: Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH: Samo ravnopravnost tri konstitutivna naroda jamči sigurnost, opstojnost i budućnost naše domovine BiH, , prenosi Radiotelevizija Herceg Bosne.

Današnji dan 13. rujna jedan je od najvažnijih datuma novije povijesti Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Domovinskog rata kada je oslobođen kraljevski grad Jajce u VRO Maestral.
Svečanost današnjeg dana započela je polaganjem vijenaca Franji Ladanu, prvoj žrtvi Domovinskog rata u Jajcu te poginulim pripadnicima 81. Gardijske bojne Virovitica za koje su vijence položili članovi obitelji i predstavnici grada Virovitice.

Uslijedio je svečani mimohod veterana Hrvatskih snaga kroz Jajce prema Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je održno misno slavlje za sve poginule hrvatske branitelje.

Nakon svete mise visoka izaslanstva su se uputila prema središnjem spomen obilježju hrvatskim braniteljima gdje su položeni vijenci ispred:

Visoko izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH,

Predsjednik Republike Hrvatske,

Izaslanstvo Predsjednika Hrvatskog sabora,

Izaslanstvo Predsjednika Vlade Republike Hrvatske,

Ratni zapovjednici hrvatskih snaga u VRO „Maestral“,

Izaslanstvo udruga iz Domovinskog rata,

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Uslijedila su obraćanja visokih dužnosnika:

Josip Topić, predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce

General Stanko Sopta, ratni zapovjednik hrvatskih snaga na glavnom pravcu oslobađanja Jajca

General Ilija Nakić, ratni zapovjednik 3. gardijske brigade HVO-a

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH

Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

U svome obraćanju zajednička kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH podsjetila je na ponosnu akciju oslobođanja kraljevskog grada Jajca i uloge hrvatskih branitelja da bi danas Jajce bilo slobodan grad.

„Svima Vama dragi prijatelji čestitam 27. obljetnicu oslobođenja ovog ponosnog mjesta, dana kada se na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića zavijorila hrvatska zastava. Bio je to trenutak slobode kraljevskog grada Jajca. Taj trenutak slobode pisan je kako hrabrošću i odlučnošću hrvatskih branitelja, tako i životima naših hrvatskih branitelja koji su dali ono najvrjednije za slobodu ovog grada i Bosne i Hercegovine. Ove zastave koje se vijore simboliziraju pobjedu našeg naroda nad svima koji su nasrtali na naša ognjišta. Mislili su i računali da nismo spremni štititi svoje obitelji i domovinu. Stoga u zajedništvu, uvjerena sam da ćemo se znati oduprijeti svim napadima i ugrozama od strane onih koji slično žele kroz diskriminacije. Je li to Bosna i Hercegovina, pravna i demokratska država čiji temelji leže na jednakopravnosti tri konstitutivna naroda? Poručujem s ovog svetog mjesta da samo ravnopravnost tri konstitutivna naroda jamči sigurnost, opstojnost i budućnost naše domovine”, istaknula je naša zajednička kandidatkinja HNS-a BiH Borjana Krišto.

Predsjednik Republike Hrvatske uručio je odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, brigadi „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ Jajce. Odlikovanje je preuzeo pukovnik u miru, g. Ivo Šimunović, prvi zapovjednik Brigade.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa