.

Milanović: Preglasavanje Hrvata je lopovluk

13 Rujan 2022

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u utorak je u Jajcu preglasavanje Hrvata na izborima u BiH nazvao lopovlukom i odbacio je mogućnost ukidanja Dejtonskog sporazuma, prenosi Radiotelevizija Herceg Bosne.

Predsjednik Milanović sudjelovao je danas na obilježavanju 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Maestral“ kojom je oslobođeno Jajce.

U govoru je ocijenio je ponižavajućim da Hrvatima u BiH danas brojniji narodi nameću političke predstavnike.

U Hrvatskoj, kazao je, predstavnike manjina, uključujući Srbe isključivo bira ta zajednica, a suprotnu praksu u BiH nazvao je lopovlukom.

“Hrvati u BiH nisu manjina, ali ih se svodi na manjinu. Ovo što se događa u BiH ne mogu nakon godina pokušaja, upozoravanja, insistiranja, moljakanja opisati drukčije nego lopovlukom”, istaknuo je.

Usprotivio se sve češćim zagovorima dijela bošnjačkih političara za ukidanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ja, kao predsjednik Republike Hrvatske, moderne europske države koja je članica NATO-a i EU-a, mogu reći da to Hrvatska nikada neće podržati. I ne samo da nikada neće podržati, nego će se energično svim miroljubivim sredstvima boriti protiv toga. Bosne i Hercegovine bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba nema”, naveo je.

Najavio je još snažnije angažiranje za zaštitu prava Hrvata u BiH da biraju svoje političke predstavnike i budu jednakopravni u BiH.

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. listopada, te ponovno prijeti opasnost da četiri puta brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate kod izbora člana Predsjedništva BiH i izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa