.

Mjesec borbe protiv melanoma: U Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" Nova Bila besplatni pregledi

04 Svibanj 2023

U svibnju -mjesecu borbe protiv melanoma, u brojnim zdravstvenim ustanovama u BiH, a tako i u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" će se raditi besplatni pregledi. U Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" su pregledi predviđeni za 09.05.2023. godine, od 11 do 14 sati.

Rak kože jedan je od rijetkih karcinoma koje sami možemo vidjeti. Od zaštite do otkrivanja, svi mi imamo moć preuzeti kontrolu nad našim rizikom od raka kože.  Ovogodišnja kampanja pod sloganom 'Koristite li zaštitu?' potiče tinejdžere na bolji izbor UV zaštite, a uključuje i distribuciju plakata, letaka i materijala na društvenim mrežama kao i tokom raznih vanjskih aktivnosti i besplatnih pregleda građana.

Analiza 394 681 kliničkih pregleda pokazala je da osobe koje su pretrpjele teške opekline od sunca (bolne opekline od sunca, s intenzivnim crvenilom ili mjehurima, koje traju dva ili više dana) prije dobi od 18 godina imaju 18% veću vjerojatnost da će imati sumnjivu leziju koju je identificirao dermatolog u punoljetnosti.

“Globalno, predviđa se da će se učestalost raka kože povećati za 85% prije nego što dođemo do 2040. godine. Preokret tog trenda počinje rješavanjem problema izlaganja suncu u djetinjstvu i tinejdžerskoj dobi”, rekla je profesorica Veronique del Marmol, predsjednica Euromelanoma iz Brisela.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa