.

Općina Vitez: Priopćenje načelnika povodom čišćenja snijega

05 Siječanj 2016

Zbog veoma lošeg stanja na području općine Vitez, koje je uzrokavno snijegom, odnosno neadekvatnim čišćenjem istog, načelnik Općine Vitez je poslao priopćenje za javnost koje navodimo u nastavku.

 

U protekla dva dana došlo je do sniježnih padavina koje su zimskim službama otežale posao čišćenja, kako u našoj općini tako i u cijeloj BiH. Iako se uz velike napore radi na održavanju prometnica, smatramo da se situacija može i mora popraviti.

U cilju točnog i pravovremenog informiranja javnosti dužni smo priopćiti da je Općina Vitez postupala u skladu sa svim zakonskim odredbama prilikom provođenja tendera i odabira firme zadužene za zimsko održavanje puteva.

Nakon provedene procedure propisane Zakonom o javim nabavama, ponuda za zimsko održavanje puteva firme Adžić Asfalt d.o.o. ocijenjena je kao najpovoljnija, te je u skladu sa procedurom Povjerenstvo/Komisija za javne nabave predložilo pomenutu firmu za izvođača.

Komsija za javne nabave i Općina Vitez u svim tenderima u granicama zakonskih mogućnosti prilikom odabira izvođača radova nastoji angažovati domaću operativu.

Treba napomenuti da JKP „Vitkom“ nema potrebnu mehanizaciju za obavljanje svih poslova koji su propisani ugovorom o zimskom održavanju puteva. Istina je da je prethodnu godinu JKP „Vitkom“ obavljao poslove na održavanju prometnica, u administrativnom smislu angažirao podizvođače, što je nosilo sa sobom još veće troškove. Ugovorom o čišćenju i održavanju javnih i zelenih površina članom 1. točkom 6. JKP „Vitkom“ je zaduženo za: „Čišćenje snijega i leda sa trotoara, trgova, prolaza, prilaza i po potrebi posipanje abrazivnim materijalom u gradu i duž prometnice  Impregnacija – Divjak, a što nije obuhvaćeno zimskim održavanjem, te uklanjanjem pijeska sa navedenih lokacija nakon zimske sezone.“

Ovogodišnjim ugovorom o zimskom održavanju, dužina lokalnih puteva i gradskih ulica uvećana je za 23.870 metara, sa ukupnim troškovima od 83.503 KM. Poređenja radi prošlogodišnja dužina puteva bila je 109.750 metara, a ugovorena cijena obavljanja poslova na zimskom održavnju lokalnih puteva i gradskih prometnica iznosila je 95.000 KM.

Svaka mjesna zajednica dužna je pronaći podizvođača za čišćenje lokalnih puteva kojima nije moguće mašinski vršiti čišćenje snijega, dakle dionice koje nisu obuhvaćene Ugovorom o zimskom održavanju.

Dosadašnja sredstva za radove na zimskom održavanju prometnica na području općine Vitez osiguravana su iz proračuna općine, a uvođenjem komunalne naknade među desetak usluga osigurati će se i sredstva za zimsko održavanje prometnica

Ovim putem apelujemo na razumijevanje građana, te očekujem da ćemo u narednim danima ispuniti sve obveze koje proizlaze iz nadležnosti Općine i Izvođača.

Zahvaljujemo se svim firmama i građanima koji su ponudili pomoć.

Izvor fotografije: radiovitez.ba

/o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa