.

Danas obilježavanje godišnjice zločina u naselju Buhine kuće

09 Siječanj 2016

Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Vitez će danas, 9. siječnja 2016. godine, obilježiti 22. godišnjicu stradanja pripadnika HVO-a i civila u Buhinim Kućama u Vitezu.

 


Protokolom je predviđeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen obilježja Križ – Topala. U 11 sati će za sve poginule biti služena i sveta misa na groblju Topala.

Na današnji dan  1994. godine u viteškom prigradskom naselju Buhine Kuće poginulo je 26 osoba, među kojima je bilo žena i staraca. Uz 26 ubijenih vojnika i civila, još trideset vojnika i civila je ranjeno.

Upadom specijalnih postrojbi ABiH , potpomognutih mudžahedinima, u Buhine kuće, presječena je ključna komunikacija pod kontrolom HVO-a u Lašvanskoj dolini između Busovače i Viteza. Nakon teških borbi bojovnici HVO-a su uspjeli vratiti pod kontrolu ovu životno važnu prometnicu za opkoljeno stanovništvu u Lašvanskoj dolini i tako spriječili brojne zločine i egzodus stanovništva. Dana 20. siječnja 1994. godine Buhine kuće su vojnom akcijom vraćene pod kontrolu HVO-a, čiji su bojovnici našli u selu 11 tijela masakriranih Hrvata. Mrtvaci su bili zavezanih ruku.

Osobito je tužna činjenica da za zločine počinjene u naselju Buhine kuće, kao i brojne druge zločine počinjene u Vitezu i Lašvanskoj dolini, nitko nije odgovarao. /o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa