.

Šešelj ispred suda u Beogradu zapalio zastave Europske unije i NATO-a

10 Ožujak 2016

Haški optuženik Vojislav Šešelj jutros se ipak pojavio pred zgradom Specijalnog suda u Beogradu, iako je saslušanje otkazano. On je pokušao razgovarati sa sudijom nakon čega je zapalio zastave Europske unije i NATO saveza, javlja Anadolu Agency (AA).

 

"Jesam li došao? Ima li sudije? Nema. Ima li predsjednika Suda? Nema. Tražio sam da razgovaram s predsjednikom Suda zašto mi nije odgovoreno na moj zahtjev da postupak bude javan, da građani mogu da prisustvuju i novinari da snimaju", rekao je Šešelj nakon izlaska iz Suda okupljenim simpatizerima Srpske radikalne stranke i novinarima.

On je dodao da nije dobio odgovor o tome, ali da je sinoć dobio pismo u kojem ga obavještavaju da se saslušanje zakazano za danas odlaže do daljnjega "s obzirom na to da do ovog trenutka pretresno vijeće Haškog tribunala nije dostavilo odgovor na zahtjev Republike Srbije u kojem su traženi odgovori na određena procesna pitanja".

"Pa valjda procesna pitanja pred našim sudovima treba u Srbiji da se uređuju, a ne da traže uputstva o procesnim pitanjima od Haškog tribunala. Dobrovoljno ne idem, ali ću svaku priliku iskoristiti, svaki trenutak, da nanesem stručnu, profesionalnu, političku i moralnu štetu Haškom tribunalu", rekao je Šešelj.

Kako je naveo, nakon usvajanja IPAP sporazuma s NATO-om, Srbija više nije slobodna i nezavisna država te da NATO slobodno "šparta po našoj teritoriji".

Šešelj je rekao da ovaj režim griješi u svim politikama jer želi uvesti Srbiju u EU, "gdje su svi tradicionalni srpski neprijatelji".

"Mi u EU nećemo, mi nećemo u NATO", rekao je Šešelj i da bi pokazao "šta zaista srpski narod misli o NATO paktu i EU", zapalio zastave Europske unije i NATO-a.

On je dodao da jedva čeka novo zakazivanje saslušanja, kada će prema njegovim riječima, dobiti priliku da stručno objasni zašto nema pravnih osnova za isporuku te da će SRS sve učiniti da spriječi isporuku troje članova stranke Haškom tribunalu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u siječnju 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Optužen je da je "govorima i izjavama doprinio da se kod izvršitelja stvori odluka da počine navedene zločine".
Šešelj se dobrovoljno predao Haagu 24. veljače 2003. godine, gdje je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do studenog 2007. godine.

Odlukom Sudskog vijeća Haškog tribunala, u studenom 2014, pušten je na privremenu slobodu u Srbiju do izricanja presude, kako je navedeno, iz humanitarnih razloga, jer mu se nekoliko tjedana ranije pogoršalo zdravstveno stanje.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izdalo je nalog za izručenje Vojislava Šešelja do 31. ožujka, kada mu je zakazano izricanje presude. /radiosarajevo.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa