.

NJEMAČKA: BiH će morati mijenjati Ustav i Izborni zakon na putu ka EU

01 Kolovoz 2017

U političkim krugovima i medijima posljednjih mjeseci dosta se spekulira o tome da je Njemačka pokrenula novu inicijativu uređenja BiH kao građanske države, a da se službeni Zagreb tome protivi. Iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za klix.ba su rekli da Njemačka zagovara transformaciju BiH u demokratsku državu s vladavinom prava.

Na pitanje o tome jesu li točne tvrdnje da je Njemačka definirala novi pristup BiH iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke rekli su da oni snažno podržavaju europsku perspektivu naše zemlje te da će nastaviti aktivno podupirati njen reformski proces.

“Njemačko-britanska inicijativa iz 2014. godine koja je dovela do novog pristupa i Agende za reformu EU, pokazuje našu namjeru da napredujemo u procesu pridruživanja EU. Smatramo da regionalna suradnja igra važnu ulogu, zato smo stvorili Berlinski proces koji ima za cilj jačanje dobrosusjedskih odnosa i time ubrzanje pristupanja EU”, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Dodaju da je ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel jasno rekao kako Njemačka smatra da perspektiva Bosne i Hercegovine za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju angažovati i to silovito u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme. Ističu da ova inicijativa, koja se sada naziva “Berlin Plus”, ima za cilj povećati pozornost i podršku Zapadnom Balkanu, kako u Njemačkoj, tako i u EU.

“Njemačka zagovara transformaciju BiH u suvremenu demokratsku državu s vladavinom prava. Napredovanjem pristupanja EU, BiH će morati provesti pravnu stečevinu, odnosno skup zajedničkih standarda i pravila EU koji također sadrže osnovne demokratske standarde. To je preduvjet za ulazak u EU. U nekom trenutku to će zahtijevati ustavne (i izborne) reforme, također provodeći odluke Europskog suda za ljudska prava. Međutim, za sada, Njemačka smatra da bi se svi napori trebali usredotočiti na provedbu ključnih socioekonomskih reformi i reformi usmjerenih na jačanje vladavine prava”, rekli su u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke.

Mediji često spominju verbalne okršaje hrvatskih i njemačkih dužnosnika zbog neslaganja kada je riječ o BiH. Iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke kazali su za Klix.ba da zemlje članice EU raspravljaju o tome kako najbolje poduprijeti reformsku putanju Bosne i Hercegovine prema članstvu u EU.

“Takve ambiciozne rasprave među državama članicama EU, naravno, ponekad uključuju i različita stajališta o reformskim prioritetima ili redoslijedu. To ne znači da Njemačka favorizuje interes jedne skupine nad drugima”, naveli su iz ministrarstva.

Ističu da Vlada u Njemačkoj pozdravlja nedavni napredak u procesu izrade Upitnika Komisije Europske unije.

“Međutim, njemačka vlada vrlo je zabrinuta zbog neprestane političke blokade u vezi s hitno potrebnim reformama. Zato pozivamo sve političare da se vrate u značajne rasprave usmjerene na učinkovito provođenje reformskog programa”, rekli su iz Ministarstva vanjskihposlova Njemačke.

Ističu da su borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i jačanje infrastrukture ključni prioriteti kada se radi o privlačenju investicija, odnosno ulaganja koja bi građanima Bosne i Hercegovine omogućila veći broj radnih mjesta i pružila im bolje perspektive.

“Žalosno je što su četiri infrastrukturna projekta predložena za Bosnu i Hercegovinu, a koji su usvojeni na summitu ‘Berlinskog procesa’ u Trstu, na čekanju jer Bosna nije pristupila ugovoru o transportnoj zajednici niti je pronašla politički konsenzus o zakonu o trošarinama na gorivo.

Povećanje trošarina na gorivo važno je za poboljšanje prometne infrastrukture u BiH, uključujući koridor 5C. To će donijeti više beneficija Bosni: jačanje gospodarstva i konkurentnosti zemlje, dovođenje novih investicija, stvaranje novih radnih mjesta, smanjenje vremena putovanja i omogućavanje lokalnim proizvođačima da dobiju svoje proizvode na međunarodna tržišta na vrijeme”, zaključili su iz Ministarstva vnjskih poslova Njemačke.


 

/vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa