.

Sjeverna Afrika odskočna daska za napade Islamske države na Europu

21 Kolovoz 2017

Vjeruje se da je na vrhuncu moći IS oko 1,600 Marokanaca otputovalo u Irak i Siriju, čime su postali jedna od najvećih nacionalnih grupa u kalifatu, ali je u međuvremenu oko polovica od tog broja ubijena.

Stotine pripadnika Islamske države vratilo se u sjevernu Afriku i mogli bi je, pred vratima Europe, iskoristiti kao bazu za nove napade širom europskog kontinenta.

Na to upozorava britanski "Guardian" u tekstu pod naslovom "Marokanski teroristi IS - prijetnja na pragu Europe", dok se intenzivira potjera za članovima ćelije na čelu s Marokancima koji se smatraju odgovornim za terorističke napade u Španjolskoj, prenosi Tanjug.

"Vjeruje se da se oko 1.000 džihadista krišom vratilo u Maroko i Tunis sa poprišta kalifata IS koji se ruši. Oko 300 ih se, kako se smatra, vratilo u Maroko, odakle najvjerojatnije potiče šest od 12 terorista koji su izveli napade u Kataloniji", navodi "Guardian", ističući da obavještajni zvaničnici takve džihadiste smatraju velikom prijetnjom.

Bivši vodeći član ogranka ove ekstremističke organizacije za vanjske operacije kaže kako je "egzodus boraca IS" iz Europe obuhvatio ekstremiste koji su pobjegli od obespravljenosti i sitnog kriminala kojim su se tamo bavili, puni pritužbi na status koji su imali u Europi - naročito u Francuskoj.

Bivši lider IS kaže da su se džihadisti "žalili na diskriminaciju, da nisu pravedno tretirani i da nikada neće biti".

"Tražili su nešto. I duboko su vjerovali da u Francuskoj nisu kod kuće", ističe on.

Imajući u vidu kako se teritorija koju IS drži pod kontrolom sve više smanjuje, on vjeruje da će neki od njih iskoristiti blizinu Španjolske za izvođenje napada u Europi, ili pak za dublje infiltriranje na europskom kontinentu.

Vjeruje se da je na vrhuncu moći IS oko 1,600 Marokanaca otputovalo u Irak i Siriju, čime su postali jedna od najvećih nacionalnih grupa u kalifatu, ali je u međuvremenu oko polovica od tog broja ubijena.

Marokanske vlasti kažu kako su spriječile nekoliko terorističkih napada velikih razmjera u Casablanci i Rabatu, ali da su im ograničene mogućnosti da spriječe Marokance u izvođenju operacija izvan zemlje.

Blizina Maroka i Španjolske i mnogobrojni marokanski emigranti odavno zabrinjavaju.

"Odavno viđena kao plodno tlo za ekstremiste, sjeverna Afrika se sada sve više smatra odskočnom daskom za napade na Europu radi osvete za gubitke IS", zaključuje "Guardian", prenosi Tanjug.

 

 

/dnevnik.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa