.

Muslimani danas dočekuju prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama

01 Rujan 2017

Muslimani u Bosni i Hercegovini i čitavom svijetu, Americi, Aziji, Europi i na Balkanu danas dočekuju prvi dan Kurban-bajram, blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram, kada vjernici odlaze na hadž.

To je najznačajniji islamski blagdan koji dolazi u mjesecu zul-hidždžetu, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen na Ibrahimovu odanost Bogu. Najčešće se za kurban žrtvuje ovan, a kurbansko meso se dijeli familiji, siromašnima, prijateljima, te onima kojima je to najviše potrebno.

Kurban-bajram se još naziva i Hadži-bajram jer milioni hodočasnika odlaze na hadž u Mekku, a hadž je šerijatski propis i jedan od pet temelja vjere.

Stoga, dvije su radosti ovog blagdana. Prva je žrtvovanje kurbana kojim se muslimani približavaju dragom Bogu ali i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe, ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima.

Druga je radost obavljeni hadž, čime se hadžije približavaju Allahu dž.š. iskazujući mu pokornost i zahvalnost, te nadajući se Njegovoj nagradi i oprostu.

U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, na Balkanu centralne svečanosti će biti upriličene u džamijama u glavnim gradovima.

Centralna bajramska svečanost u Sarajevu će biti održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a Bajram namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Centralna bajramska svečanost na području Muftiluka sarajevskog bit će održana u Sportskom centru Skenderija u Sarajevu. Bajram namaz će imamiti muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković.

Nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, muslimani žrtvuju kurbane i dijele kurbansko meso. Kurban se može žrtvovati do ikindije četvrtog dana.

Od unuka Allahova poslanika Muhameda a.s.,hazreti Hasana se prenosi da je rekao:"Naredio nam je Allahov Poslanik,s.a.w.s.,da za Bajrame obučemo najljepše odijelo, da se namirišemo najljepšim mirisom i da zakoljemo (kurban) najvrijednije što imamo."

Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović: Dani Kurban bajrama su dani veličanja Allaha dž.š. i dani veselja i radosti

Dani Kurban bajram su dani veličanja Allaha dž.š. i u nekim hadisima se navodi da su ovo najodabraniji dani u toku cijele godine, kazao je muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović za TNT portal te dodao da tijekom Kurban bajrama vjernici trebaju što više činiti zahvalu svome stvoritelju.

Dani Kurban bajrama su također dani veselja i radosti i zbog toga je bitno da se vjernici što više viđaju, te čestitaju jedni drugima bajram, istako je muftija Adilović. Također je kazao da su dani Kurban bajrama dani porodice i prijatelja.

Središnja bajramska svečanost povodom Kurban bajrama na području Muftijstva travničkog održati će se u džamiji na Kalibunaru.

Bajram namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Vrijeme bajram namaza je u 06:50 sati , dok je sabah u 5:30 sati.

Ekipa Travničkog vjesnika svim vjernicima islamske vjeroispovijesti želi sretan Bajram, da ga proslave u miru, zdravlju i sreći, BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

/dnevnik.ba/ /tntportal.ba/ /travnicki.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa