.

Rusi otvorili crnu kutiju srušenog zrakoplova

18 Prosinac 2015

Ruska vojska pozvala je stručnjake iz 14 zemalja kako bi zajednički radili na snimci crne kutije iz ruskog bombardera Su-24 koji su oborili Turci. No, samo je dvoje od njih prihvatilo poziv, tvrdi rusko ministarstvo obrane, a prenosi RT.

 


Dvojica stručnjaka koji su se odazvali ruskom pozivu stigli su iz Kine i Velike Britanije, kazao je general pukovnik Sergej Dronov, zamjenik zapovjednika ruskih zračnih i svemirskih snaga.


Dronov je kazao kako će stručnjacima trebati specijalna oprema da dešifriraju memorijsku jedinicu koja sadrži podatke o letu.

- Uzevši u obzir da je kutija oštećena, bit će potrebna posebna oprema kako bi dešifrirali informacije. No proces će se odviti kako treba - kazao je Dronov.
Inače, kutija koju se naziva crnom, zapravo je narančasta zbog bolje uočljivosti. Ipak, može pocrniti u slučaju požara.


Podsjetimo, Turska je srušila ruski vojni zrakoplov 24. studenog dok je bio u protuterorističkoj misiji na tursko-sirijskoj granici. Iz Ankare tvrde da su oborili avion jer je nedozvoljeno ušao u turski zračni prostor na 17 sekundi i da je njihova akcija potpuno opravdana.


Moskva pak poriče da se su ušli u turski zračni prostor, a vjeruju da će im crna kutija pomoći to i dokazati.


Moskva je obećala da će izvješće o crnoj kutiji biti maksimalno transparentno kako bi se izbjegla sumnja da ju je netko prethodno dirao.


Crna kutija otvorena je pred okupljenim novinarima i kamerama, a nakon toga odnesena je u specijalni laboratorij. Prvi podaci bit će otkriveni u ponedjeljak, 21. prosinca. /jutarnji.hr/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa