.

Španjolska: Ljevičarske stranke odbile pružiti podršku premijeru

21 Prosinac 2015

Španjolske dvije najveće ljevičarske stranke odbile su u ponedjeljak pružiti podršku vladi predvođenoj vladajućom Konzervativnom strankom (PP), komplicirajući napore premijera Mariana Rajoya da izgradi koaliciju koja bi ostala na vlasti nakon neizvjesnih općih izbora.

 


Stranke su počele zauzimati pozicije za, kako se očekuje, višetjedne komplicirane pregovore o formiranju vlade nakon što je Rajoyeva stranka desnog centra PP osvojila najviše glasova ali manje od 176 potrebnih za većinu u parlamentu.

- Dvije nove stranke na političkoj sceni - Podemnos ("Mi možemo") i Ciudadanos ("Građani") - ušle su u politički establišment po prvi put, okončavajući dominaciju PP-a i Socijalista koja datira od smrti diktatora Francisca Franca 1975. godine.

Dvije stranke koje se protive mjerama štednje osvojile su brojna mjesta u parlamentu, ilustrujući sveprisutni bijes javnosti prema ekonomskoj krizi i korupciji na najvišim nivoima vlasti u petoj po snazi europskoj ekonomiji. Neizvjesni rezultati izbora, na kojima su Socijalisti završili na drugom mjestu ispred Podemosa i Ciudadanosa, izuzetno su otežali svakoj stranci da dobije većinsku podršku, otvarajući mogućnost političke blokade i sazivanja prijevremenih izbora u novoj godini. Tržišta su reagovala sa strahom na političku neizvjesnost, a nervozni ulagači povukli su se sa španskog tržišta obarajući vrijednost dionica.

Kao čelnik najveće stranke, Rajoya će dobiti priliku da pokuša postići sporazum s drugim strankama koji bi mu omogućio da formira vladu. Socijalisti i Podemos brzo su, međutim, saopćili da neće pružiti podršku novoj vladi pod vodstvom 60-godišnjeg Rajoya.

- Podemos neće dopustiti formiranje vlade PP-a, niti aktivno niti pasivno - izjavio je novinarima čelnik Podemosa Pablo Iglesias, što znači da njegova stranka neće glasati za vladavinu PP niti će se suzdržati tokom parlamentarnog glasanja o novoj vladi. Visoki zvaničnik socijalista Cesar Luena kazao je da će njegova stranka glasati protiv vlade koju bi predvodili Rajoya i PP, prenosi agencija Reuters. /vijesti.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa