.

Danas se u svijetu obilježava 8.ožujak- Dan žena

08 Ožujak 2019

Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi put Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička stranka Amerike. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uvjeta rada.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. ožujka 1857. godine u New Yorku zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Osmoožujski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama New Yorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, koja je bila član Njemačke socijalističke stranke.

Naredne godine Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Prosvjedi povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iliča Lenjina da 8. ožujak postane državni praznik i tijekom sovjetskog razdoblja koristio se za obilježavanje "herojstva radnica".

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj praznik je izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

UN su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, službeno počeli obilježavati ovaj praznik pod nazivom "Međunarodni dan žena".

Dvije godine kasnije Opća skupština UN je rezolucijom proglasila 8. ožujak- Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Ekipa Travničkog vjesnika svim pripadnicima ljepšeg spola želi sretan 8. ožujak/mart!

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa