.

FOTO: Jak potres pogodio Zagreb, teže ozljeđeno petnaestogodišnje dijete

22 Ožujak 2020

Dva snažna potresa zatresla su jutros Zagreb, a građani su nažalost već počeli zbrajati štetu zbog nastalih oštećenja.

Snažno podrhtavanje probudilo je jutros Zagrepčane i šire zagrebačko područje. Potres magnitute 5,3 stupnja po Europskoj agenciji se osjetio i u dijelu Hrvatske i u Sloveniji. U 7 sati osjetio se i još jedan potres koji je opet zatresao zgrade, a oko 7:42 došlo je i do trećeg jačeg potresa nakon niza lakših podrhtavanja.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić kazao je da se ne ulazi u kuće i u stanove. Predviđa se drugi udar. Civilna zaštita pomaže ljudima na terenu. Epicentar prvig potresa u 6.24 sati je bio 7 kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od 10 kilometara. Podrhtavanje se osjetilo i u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Međimurju, Križevcima...

Po centru Zagrebu je više oštećenja na zgradama, cigle su padale po automobila, a mnogi građani nam javljaju o popucanim staklima, razbacanim policama i stvarima... Građani javaljaju da su im se tresle zgrade, a podrhtavanje je potrajalo 10-tak sekundi.

U istočnim predgrađima nakon potresa osjetilo se još nekoliko manjih podrhtavanja. "Jako, jako snažan u Zagrebu. Izbacio me iz kreveta. Iduće podrhtavanej bilo lakše, ali neugodno", "Jako je zatreslo i bilo jako glasno. Moja zgrada je cijela popucala", "Zgrada se njihala. Užas" - samo su neki od komentara preplašenih građana od kojih je većina u strahu izašla na ulice.

A znatna šteta nastala je i na najvećoj hrvatskoj sakralnoj građevini i jednom od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine - Zagrebačkoj katedrali. S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ, a čini se da je on oštetio krov Nadbiskupskog dvora, koji je, kako se sada čini, pretrpio još veću štetu nego sama katedrala.

- Nadbiskupski dvor jako je oštećen, a u katedralu još ne smijemo. Čekamo inženjere da dođu. Sve je razbacano na sve strane. U velikom smo šoku - rekao nam je rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić. Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske te ujedno najmonumentalnija gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa.

Šteta je nakon potresa nastala i u zagrebačkim bolnicama.  Među jače pogođenima je KBC Rebro, kao i bolnica u Petrovoj. Pacijenti su, kao i osoblje, na ulicama.

Prva žrtva potresa u Zagrebu, teže je ozljeđeno dijete

Petnaestogodišnje dijete je navodno prva žrtva potresa u Zagrebu, potvrđeno je Hini u nedjelju u Zavodu za Hitnu medicinu Grada Zagreba.

Dobili smo dojavu o urušavanju zgrade u Đorđićevoj 13. Ekipa hitne pomoći je izašla na teren i našla teško ozlijeđeno dijete koje više nije pokazivalo znakove života, rekao je Žarko Rašić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu. Naknadno su javili iz Kljaićeve bolnice da je dijete reanimirano, ali u jako teškom stanju.

 

 

vecernji.ba

foto: Antena Zagreb, 24sata

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa