.

Dan Europe u Travniku: Travnički Stari grad u plavoj boji, zaobiđeni branitelji na groblju Bojna

09 Svibanj 2020

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine. Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijeo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe".

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetioce su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Naravno zbog trenutne epidemiološke situacije u Europi ovogodišnje slavlje bilo je skromnije. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom periodu predsjedavajuća Europske unije.

Travnički Stari grad u plavoj boji

Stari grad u Travnik je obojen projekcijom bojama zastave Bosne i Hercegovine, odnosno plavom bojom koja prevladava i u zastavi Europske unije.

Također su predstavnici "Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945" Općine Travnik položili vijence na spomen kosturnicu "Majke" i na "Centralno šehidsko mezarje" u Travniku. Ako je već povezan Drugi svjetski rat s ratom u BiH devedesetih godina onda su organizatori neosnovano zaobišli spomen obilježje poginulim braniteljima Travnika na katoličkom groblju Bojna koji su također položili živote za obranu svoga doma i ognjišta u Travniku!

 

 

Video-foto: Facebook: Kanal 6 HD

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa