.

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram

24 Svibanj 2020

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća islamska blagdana.

Ramazanski bajram trodnevni je blagdan koji obilježava kraj ramazanskog posta. Blagdan je počeo klanjanjem bajram-namaza u džamijama, odakle su se vjernici zaputili svojim kućama da u okruženju uživaju u tradicionalnim obiteljskim druženjima i gozbama.

U različitim krajevima svijeta i među etničkim grupama postoje različiti tradicionalni običaji svojstveni za bajramske blagdane, a koji samo upotpunjuju taj vjerski blagdan.

Bajram je prilika da ljudi posjete jedni druge, a posebno se Bajramu raduju najmlađi. Također, vjernici na Bajram posjećuju i mezarja i odaju počast i mole se za svoje umrle.

U BiH centralna bajramska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji, u Travniku u Elči Ibrahim- pašinoj medresi

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ), bajram-namaz je u 5.52 sati.

Centralni bajram-namaz za područje Muftijstva travničkog klanjao se u Elči Ibrahim- pašinoj medresi u Travniku. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Vrijeme bajram namaza je u 5 sati i 56 minuta.

Današnji Ramazanski bajram je 1. ševvala 1441. hidžretske godine odnosno 24. svibnja 2020. godine. Ramazanski bajram se obilježava tri dana od 1. do 3. ševala 1441. hidžretske godine odnosno od 24. do 26. svibnja 2020. godine.

Ekipa "Travničkog vjesnika" svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, posebno Travničankama i Travničanima želi sretan Ramazanski bajram!

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa