.

Razoren grad između Kijeva i Harkiva: "Rusi su gađali i dječji vrtić. Nikad im nećemo oprostiti ovaj genocid"

03 Ožujak 2022

Ukrajinski grad Ohtirka, u sjeveroistočnoj Sumskoj regiji, koji se nalazi između Harkiva i Kijeva, oporavlja se nakon teških artiljerijskih napada, uz mnogo civilnih žrtava i uništene stambene zgrade.

- Grad Ohtirka se oporavlja, ruski zračni napadi potpuno su uništili vojnu bazu, ubivši naše vojnike. Blokada se još nastavlja! Stambeni objekti su uništeni i ima mnogo civilnih žrtava. Ruske trupe granatiraju stambene dijelove grada, pucaju na civile po selima! Oni su u tijekom ovog tjedna također granatirali autobus na cesti te hitna pomoć nije uspjela stići, jer su i oni bili pod vatrom. Topnička granata gađala je dječji vrtić. Ubijena su djeca, doktori, civili i naši vojnici. Nećemo Rusima oprostiti ovaj genocid – napisao je na Facebooku Dmitro Živski, načelnik regionalne vojne uprave u Sumi, prenosi Ukrinform.

Zelenski: Potukli smo neprijatelja bez oružja, divim se herojskim civilima

"Svaki okupator treba znati da će naići na žestok otpor Ukrajinaca, takav da će zauvijek pamtiti da nećemo odustati", rekao je Zelenski.

"Mi smo narod koji je u tjedan dana razbio neprijateljske planove. Planovi koji su se gradili godinama su podli, proračunati, s mržnjom prema našoj zemlji, prema našem narodu, prema svakom narodu koji ima dvije stvari: slobodu i srce. Ali mi smo njihov plan zaustavili."

Naša vojska, naši granični policajci, naša obrana, čak i obični poljoprivrednici svaki dan zarobljavaju rusku vojsku. I svi govore samo jedno - ne znaju zašto su ovdje", dodaje Zelenskij.

"Unatoč tome što ih je deset puta više, moral neprijatelja stalno se pogoršava, sve više okupatora bježi natrag u Rusiju. Od nas, od vas, od svih onih koji tjeraju neprijatelja - koplje, bedra, puške, tenkovi, avioni, helikopteri, sve što puca", govori ukrajinski predsjednik.

"Potukli smo neprijatelja bez oružja. Iskreno se divim herojskim civilima Konotopa, Baštanke, Energodara, Melitopolja i drugih gradova i sela Ukrajine, koji ne dopuštaju okupatorima napredak. Civili im blokiraju ceste, izlaze ispred neprijateljskih vozila. To je vrlo opasno, ali je isto tako iznimno hrabro", govori Zelenski.

Gradonačelnik Hersona: Rusi ušli u Gradsko vijeće. Haker: Procurila informacija o atentatu na Zelenskog

U glavnom gradu Kijevu, ali i u još nekim ukrajinskim gradovima, tijekom noći se čule snažne eksplozije. Ruski vojnici su u Hersonu i silom su ušli u zgradu Gradskog vijeća, rekao je gradonačelnik tog grada.

U objavi na Facebooku napisanoj u srijedu oko 22 sata, gradonačelnik Hersona Igor Kolikajev rekao je: U Gradsko vijeće danas su ušli naoružani gosti. Moj tim i ja smo miroljubivi ljudi, nismo imali oružje, niti je bilo agresije s naše strane. U gradu nemamo ukrajinske oružane snage, samo civile i ljude koji žele ŽIVJETI ovdje!", napisao je gradonačelnik.

Snimke s nadzornih kamera jučer su potvrdile da se ruski oklopnjaci nalaze u gradu, no nije bilo posve jasno kontroliraju li Rusi cijeli grad jer su ukrajinske vlasti demantirale da je grad pod kontrolom ruskih snaga te da borbe još traju.

Kolikajev je rekao da je pregovarao s invazijskim trupama.

"Nisam im ništa obećavao. Jednostavno nemam što obećati. Zanima me samo normalan život našeg grada! Samo sam tražio da ne pucaju u ljude", rekao je.

U gradu je proglašen policijski sat od 20 do 6 sati, a u grad smiju ući vozila koja dovoze hranu, lijekove i druge potrepštine. Gradonačelnik je rekao da će se uskoro pokrenuti javni prijevoz.

Građane je upozorio da se ne sukobljavaju s vojskom.

Granatiranje Kijeva

U glavnom gradu Kijevu, ali i u još nekim ukrajinskim gradovima, tijekom noći se čule snažne eksplozije.

Najmanje četiri velike eksplozije oko 03:00 po lokalnom vremenu (02:00 po srednjoeuropskom vremenu) osvijetlile su nebo u Kijevu, a pojavile su se i snimke. U ovom je trenutku nejasno što su bile mete napade te ima li mrtvih i ranjenih i koliko.

Eksplozije su uslijedile nekoliko sati nakon ogromne eksplozije u blizini središnje željezničke stanice u Kijevu. Ta se eksplozija dogodila blizu mjesta gdje se stotine evakuiranih sklanjaju od ruskog granatiranja.

Savjetnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je šteta na infrastrukturi nastala zbog pada olupine projektila nakon što su ga presreli ukrajinski sustavi protuzračne obrane.

Oštećen je glavni toplovod, dodao je dužnosnik. Nije bilo žrtava, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Informacija o atentatu

Iz Ruske federalne službe sigurnosti procurila je informacija o atentatu na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je hakerski kolektiv Anonymous. Kazali su i kako sada počinje borba moći unutar Kremlja za svrgavanje Putinova režima. "U međuvremenu, nastavimo napade", poručili su.

Anonymous je također preuzeo odgovornost za rušenje web stranice Ruske svemirske agencije, po drugi put.

SAD: Rusija blokira neovisne medije i društvene mreže

SAD-e su optužile Rusiju da je pokrenula "potpuni rat protiv slobode medija i istine" blokiranjem neovisnih novinskih kuća i sprječavanjem Rusa da čuju vijesti o napadu na Ukrajinu.

"Ruska vlada također guši platforme Twittera, Facebooka i Instagrama na koje se deseci milijuna građana Rusije oslanjaju za pristup neovisnim informacijama i mišljenjima", stoji u priopćenju State Departmenta.

Rusi su također koristili društvene mreže za povezivanje jedni s drugima i vanjskim svijetom, dodaje se.

Dnevnik.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa