.

Službena posjeta delegacije Vlade KSB Republici Turskoj

30 Siječanj 2024

Delegacija Vlade Kantona Središnja Bosna predvođena Premijerom Tahirom Lendom u razdoblju od 22. do 26. siječnja 2024.godine boravila je u službenoj posjeti Republici Turskoj.

Tijekom boravka delegacija je posjetila bratske općine Sancaktepe i Umraniye, nazočili ceremoniji otvaranja sajma Istanbul Furniture Fair 2024, posjetila Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Bursi i održala sastanak sa Udruženjem poslodavaca Balkanturksiad u Bursi.

Delegaciju Vlade Kantona Središnja Bosna činili su ministar privrede Sedžad Milanović, ministrica financija Mirjana Plavčić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Advan Akeljić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojan Domić, ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić i tajnik Ministarstva privrede Aldin Ljubunčić.

Aktivnosti Vlade dio su šireg napora za jačanje međunarodnih odnosa, ekonomske suradnje i kulturno-povijesnih veza između partnera u Srednjobosanskom kantonu i Republici Turskoj.

Značajan dio posjete obilježili su prijemi kod načelnika općine Umraniye Ismeta Yildirima i pomoćnika načelnika općine Sancaktepe Ümita Şahina, gdje se razgovaralo o uređenju, načinu funkcioniranja, nadležnostima i suradnji općina. Kroz razgovor su istaknuti kvalitetni odnosi koje općina Gornji Vakuf-Uskoplje i općina Fojnica njeguju sa pobratimskim općinama u Republici Turskoj, posebno sa istanbulskim općinama Sancaktepe i Umraniye. Premijer Lendo zahvalio se načelnicima općine iz Republike Turske na pomoći u realizaciji projekata u općinama Gornji Vakuf-Uskoplje i Fojnica, na osnovu kojih su te sredine doživjele ekspanziju i rast, te izrasle u moderne općine uređene po europskim standardima koja istovremeno brinu o svom kulturno-historijskom naslijeđu i baštini.

Istanbulski sajam namještaja održan je u dva odvojena izložbena centra Tüyap Kongresnom centru i Istanbul Expo Centru, a privrednici su izlagali u 25 hala. Renomirani sajam na kojem je učešće uzelo preko deset hiljada izlagača iz više od 150 zemalja svijeta, idealna je prilika za umrežavanje privrednih subjekata. S obzirom na veličinu i internacionalni značaj sajma, delegacija Vlade iskoristila je priliku za održavanje sastanaka s turskim kompanijama. Fokus je bio na drvoprerađivačkom sektoru na području Srednjobosanskog kantona, što ukazuje na interes za ulaganje i suradnju u ovoj industriji. Činjenica da su turske kompanije iskazale interes za ulaganje u drvoprerađivački sektor u Srednjobosanskom kantonu sugerira na pozitivnu perspektivu i otvara mogućnosti za buduću ekonomsku suradnju.

Boravak u Republici Turskoj bio je prilika za značajan prijem u Počasnom konzulatu Bosne i Hercegovine u gradu Bursa. Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj, Muzaffer Çilek, koji istovremeno obavlja funkciju predsjednika Upravnog odbora Centra za razvoj odnosa sa BiH (BIGMEV), srdačno je dočekao delegaciju. Ovaj prijem ima ključnu ulogu u informiranju poslovnih ljudi o mogućnostima investiranja i proširenju ekonomske suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Počasni konzul Çilek, prema svojoj dvojnoj funkciji, predstavlja važnu vezu i ima aktivnu ulogu u razvoju i unapređenju bilateralnih odnosa.

Uspostavljanje važnih poslovnih veza tijekom sastanka sa Udruženjem poslodavaca Balkanturksiad u gradu Bursa predstavlja ključnu aktivnost tokom posjete. Delegacija je prezentirala privredne potencijale koji su obuhvatili informacije o industrijskim sektorima, investicionim mogućnostima, infrastrukturnim projektima i drugim aspektima koji bi mogli biti od interesa za turske privrednike. Nakon prezentacije, razgovaralo se o konkretnim mogućnostima jačanja suradnje između privrednih subjekata Srednjobosanskog kantona i turskih partnera.

Sastanci s utjecajnim predstavnicima vlasti i uspješnim privrednicima iz Republike Turske odlična su prilika za jačanje prijateljskih odnosa kao i sagledavanje mogućnosti međusobne suradnje u svim sferama, a naročito dolaska potencijalnih investitora u Srednjobosanski kanton. Aktivnosti tokom posjete stvaraju povoljno okruženje za jačanje prijateljskih odnosa, a direktan kontakt na ovom nivou doprinosi stvaranju dugoročnih i održivih prijateljskih odnosa. Naglasak na dolasku potencijalnih investitora u Srednjobosanski kanton ukazuje na strateški pristup privlačenju stranih investicija.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa