.

Poljoprivrednici blokirali Pariz, u Berlinu traktori ispred sjedišta vlade, u Belgiji blokiraju ceste

30 Siječanj 2024

Poljoprivrednici diljem Europe, što uključuje Njemačku, Poljsku, Rumunjsku i Francusku, demonstrirali su posljednjih tjedana zbog, kako navode, pretjerane birokracije, visokih troškova goriva i nepoštene konkurencije koja proizlazi iz liberalne trgovinske politike Europske unije.

Belgijski prosvjedni pokret potaknut je sličnim bijesom u Francuskoj gdje su poljoprivrednici postavili blokade na desetak prometnica i ometaju promet oko Pariza, stavljajući vladu pod veliki pritisak. Belgijski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak autoceste u južnoj Belgiji i parkirali traktore blizu Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Poljoprivrednici blokirali Pariz, u Berlinu traktori ispred sjedišta vlade

Francuski poljoprivrednici blokirali su autoceste u znak prosvjeda zbog niskih cijena na farmama, kompleksne zelene regulative i politika slobodne trgovine.

Prosvjedi, koji su krenuli prije dva tjedna na jugozapadu zemlje, sve su bliži Parizu pa su tako blokirane ceste koje povezuju glavni grad s Lilleom, kao i Velikom Britanijom te zemljama Beneluxa.

Poljoprivrednici su naglasili da će se nastaviti sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a pariški ogranak sindikata FNSEA najavio je postavljanje cestovnih blokada na glavnim prilaznim pravcima Parizu.

Sredinom ovog tjedna su vladi predali i popis svojih zahtjeva, uključujući bolju provedbu zakona osmišljenog za zaštitu cijena na farmama.

Sindikat je također pozvao na nastavak poreznih olakšica na dizel za poljoprivredna vozila, trenutnu isplatu poljoprivrednih subvencija EU, jamstva za isplate osiguranja u vezi sa zdravljem i klimom te hitnu pomoć za vinare i organske poljoprivrednike.

Situacija sve dramatičnija i u Njemačkoj

Smirivanja nema ni u Njemačkoj, gdje je nekoliko stotina poljoprivrednika na traktorima stiglo pred stranačko sjedište koalicijske vlade u Berlinu.

Željeli su, navode iz udruge poljoprivrednika, dostaviti popis svojih zahtjeva svim koalicijskim strankama, odnosno socijaldemokratima kancelara Olafa Scholza, zelenima i liberalima.

Prosvjednici već tjednima traže vladajuće da odustanu od ukidanja subvencija za dizel.

Vlada, koja se nalazi pod ogromnim pritiskom da smanji proračunski jaz, pristala je spomenute subvencije ukidati postupno, ali ništa više od toga.

 i u Belgiji blokiraju ceste: Htjeli smo pokazati da smo skupa jači 

Belgijski poljoprivrednici ogorčeni zbog sve većih troškova, ekološke politike Europske unije i jeftinog uvoza hrane, planiraju od utorka blokirati pristupne ceste do belgijske kontejnerske luke Zeebrugge, objavio je financijski dnevnik De Tijd.

Prosvjednici planiraju zabraniti pristup luci na Sjevernom moru, drugoj po veličini u zemlji, na najmanje 36 sati s početkom u 14,00 sati, izvijestio je De Tijd pozivajući se na organizatore i policiju, dodajući da bi blokada ceste mogla trajati do srijede navečer.

"Policija je dobila informaciju o akciji u luci Zeebrugge", rekao je glasnogovornik lučkih vlasti. Rekao je da nije jasno o kakvoj je akciji riječ.

Poljoprivrednici su blokirali promet i blizu nizozemske granice na autocesti E19 u utorak ujutro, s konvojem traktora koji je krenuo prema lučkom gradu Antwerpenu, objavila je državna televizija RTBF.

Belgijski premijer Alexander De Croo trebao bi se u utorak sastati s udrugama poljoprivrednika.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa