.

Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova EU ponovio potporu otvaranju pristupnih pregovora s BiH

06 Veljača 2024

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ponovio je na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije Grupe prijatelja zapadnog Balkana, potporu otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Grlić Radman je tom prigom istaknuo važnost inicijative Hrvatske koja je rezultirala pismom upućenim visokom predstavniku Josepu Borrellu početkom listopada 2023. godine, stoji u priopćenju. U tom pismu ministri vanjskih poslova Grupe prijatelja Zapadnog Balkana izrazili su potporu otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

"Važno je istaknuti da je proširenje ponovno na dnevnom redu EU-a te se o njemu raspravlja na najvišoj razini EU-a. Postoji snažna politička predanost čelnicima EU-a perspektivi članstva zapadnog Balkana", kazao je Grlić Radman.

"Zapadni Balkan je najveći primatelj razvojne pomoći Hrvatske. Naš višestrani pristup potpori razvoju zapadnog Balkana kroz infrastrukturne, zdravstvene, obrazovne i kulturne projekte, s posebnim fokusom na sveukupni društveno-ekonomski razvoj, uključujući digitalnu i zelenu tranziciju, naš je glavni prioritet u području razvoja suradnje i humanitarne pomoći", kazao je hrvatski ministar.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Austrije, Češke, Grčke, Slovačke, Italije, i Slovenije su 26. lipnja 2023. usvojili Izjavu iz Göttweiga Prijatelja Zapadnog Balkana, kojom se daje snažna podrška proširenju EU-a na zapadni Balkan te poziva na ubrzanje procesa, prenosi dnevnik.ba.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa