.

Žestoki okršaji policije i demonstranata u Prištini!

09 Siječanj 2016

Pristalice kosovske opozicije gađali su kamenicama i molotovljevim koktelima zgradu vlade u Prištini. Policija je spremna za eventualnu eskalaciju nasilja, dok su snage Kfora u pripravnosti.



Naime, pristalice kosovske opozicije u Prištini danas održavaju novi protest na kome ponovo traže poništavanje Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih općina i sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Žestoki okršaji policije i demonstranata u centru Prištine desili su se nešto iza 16 sati. Prethodno je policija suzavcem rastjerivala demonstrante iz centra grada.

Prištinski mediji javljaju da u akciji učestvuju i oklopna vozila policije.

Skup opozicije je, zvanično, završen.

Oni su se okupili ispred zgrade Filološkog fakluteta u Prištini i u velikoj koloni uputili u centar grada prema zgradama skupštine i vlade.

Velikom broju demonstranata oko 14.00 sati pridružili su se lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, poslanica u Skupštini Kosova Donika Kadaj Bujupi i ostali predstavnici opozicije.

Na jednom od do sada najvećih protesta demonstranti su nosili zastave Oslobodilačke vojske Kosova, SAD-a i Albanije i uzvikivali parole protiv vlade, premijera Ise Mustafe i Zajednice srpskih općina.

U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika kosovske policijske službe, a mnoge ulice su bile blokirane.

Pojačano prisustvo policije bilo je vidljivo i na magistralnim putevima, koji vode od Kosovske Mitrovice, Gnjilana i drugih gradova Kosova prema Prištini.

Kosovska opozicija današnji protest organizovala je jer smatra da je Ustavni sud donio negativnu ocjenu o formiranju Zajednice srpskih općina.

Kosovska opozicija traži i da se sprovede odluka Ustavnog suda kad je riječ o sporazumu o ZSO, prema kojoj određena načela tog sporazuma nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. /vijesti.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa