.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' u Travniku: Štete od poplava veće od 4 milijuna KM

01 Veljača 2016

U općini Travnik danas je održana javna rasprava o temi „Rezultati saniranja šteta od posljedica poplava koje su zadesile općinu Travnik tokom 2014. godine - prezentacija projekta Mreža „BRANA“. Raspravi je prisustvovalo 15 učesnika i to predsjednici mjesnih zajednica općine Travnik, predstavnici Službe za civilnu zaštitu općine Travnik, kao i predstavnici NVO-a, medija i građani.

 


Cilj javne rasprave bila je promocija projekta Mreža „Brana“, informiranje građana o štetama nastalim u poplavama iz 2014. godine na području općine Travnik, o do sada dobijenoj pomoći i eventualnim mogućnostima za dobijanje pomoći za ugrožene u poplavama u budućnosti.

Važno je naglasiti da je Centar za edukaciju mladih iz Travnika (CEM) dio aktivnosti projekta Mreže „BRANA“. Na današnjoj raspravi su upravo  predstavnici CEM prezentirali cijeli projekt.

Projekt Mreža "Brana" se provodi diljem BiH. Ovakve javne rasprave su održane u brojnim gradovima, kao što su Tuzla, Gračanica, Srebrenik, Maglaj, Tešanj, Teslić itd. 

Mreža "Brana" ima za cilj da kroz svoje projektne aktivnosti doprinese transparentnosti procesa oporavka poplavom uništenih područja, a time i jačanju ukupne transparentnosti i odgovornosti u radu javnih institucija u BiH te privatnog sektora i donatora. Ostvarivanje navedenog cilja će biti postignuto kroz aktivnosti monitoringa i prikupljanja informacija, analizu inputa te predstavljanje nalaza i fasilitiranje javnog dijaloga.U tu svrhu s ei održavaju javne rasprave, kao što je i današnja u Travniku. 

Na javnoj raspravi u Travniku predstavljeni su rezultati obnove šteta, ali i izvješće o procjeni šteta od prirodnih nepogoda, koje su uzrokovale pojavu poplava i klizišta na području općine Travnik.

Ukupna procijenjena šteta za područje općine Travnik u iznosu od 4.027.050,00 KM i to od strane stručnog savjetnika Službe za civilnu zaštitu općine Travnik, koji je naglasio da na području ove općine postoji više od stotinu kritičnih točki koje se uglavnom tiču infrastrukture (mostovi, prometnice, klizišta...), te da se sanacije vrše prema prioritetima. /o.t./

 

Izvor fotografije: cem.ba

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa