.

Protest roditelja i djece iz sela Didaci ispred zgrade Vlade KSB

01 Veljača 2016

Zbog dugogodišnjih problema s prijevozom do škole, ispred zgrade Vlade KSB danas se okupilo 30-ak roditelja i učenika Katoličkog školskog centra u Travniku, tražeći da im budu omogućena zagarantirana prava.

 

Radi se o 14 osnovaca iz KŠC-a koji stanuju u selu Didaci, udaljenom od škole 12 km, a čiji roditelji upozoravaju da aktualna prijevoznička kompanija godinama krši potpisani ugovor i prava njihove djece, iako dobija novac iz proračuna.

Ova tvrtka našu djecu prevozi linijskim prijevozom do stanice u Travniku, iako je u ugovoru navedeno da djeca imaju pravo na vanlinijski prijevoz, odnosno do stanice koja je najbliža školi. Zbog toga, djeca kasne na nastavu i izlaze ranije kako bi stigla na autobu. Možete zamisliti kako je zimi, kad je mrak, djeca su mala i boje se, a osobito jer tu nema druge djece s obzirom na to da je svima omogućen vanlinijski prijevoz do škole – rekla je novinarima majka Dijana Jozak.

Zbog ovih problema, djeca iz Didaka osam dana nisu pohađala nastavu, a posljednjih dana do škole ih voze roditelji. Na sastanku sa roditeljima, županijska ministrica obrazovanja Katica Čerkez istaknula je kako je problem prijevoza učenika prisutan u KSB-u već godinama, te je podsjetila da, zbog nezavršene tenderske procedure za izbor novih prijevoznika, proteklih dana u školu nije išlo više od 430 osnovaca iz općine Travnik.

Do okončanja tenderske procedure, donesena je Odluka o produživanju ugovora sa postojećim prijevoznicima, a ministrica Čerkez je naglasila kako će u narednim danima biti učinjeno sve da za učenike KŠC-a iz sela Didaci bude izabran novi prijevoznik, s obzirom na to da postojeći odbija prevoziti djecu sukladno pravilima.

Čerkez je istaknula da je iz županijskog proračuna prošle godine izdvojeno 3,3 milijuna KM za 5.000 učenika koji imaju pravo na besplatan prijevoz.

Roditelji u središnjoj Bosni godinama upozoravaju da na tenderima za prijevoz učenika pobjeđuju uvijek iste tvrtke, odnosno prijevoznici, koje drže monopol te onemogućavaju izbor novih prijevoznika koji bi osigurali kvalitetniji prijevoz njihovoj djeci.

/tnt.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa