.

Domić i Ćosić o poboljšanju poljoprivredne proizvodnje u Travniku

20 Rujan 2016

Portal „Travnički vjesnik“ je 09.09., u cilju bolje prezentacije programa kandidata za načelnika općine Travnik i boljeg upoznavanja sa istim od strane građana Travnika, svim kandidatima za načelnika je uputio listu istih pitanja, za koje smo prema našim saznanjima, utvrdili da su od velikog interesa javnosti.

Radi se o šest oblasti sa ukupno 26 pitanja. Kandidati su odgovore trebali dostaviti najkasnije do 16.09.2016. kako bi mogli pravovremeno objaviti sve odgovore na našem portalu. Odgovore su dostavili samo dva kandidata, Muhamed Ćosić i Bojan Domić, dok preostala dva kandidata Admir Hadžiemrić i Slavko Sikirić nisu dostavili odgovore.

Stoga, u nastavku navodimo odgovore Bojana Domića i Muhameda Ćosića na pitanje:
Na koji način planirate osnažiti travničku poljoprivredu, odnosno podići konkurentnost domaćih poljoprivrednika i povećati njihov broj?

Domić:

Travnik karakteriziraju sjajni uvjeti za poljoprivrednu djelatnost. Travnik ima više od 17 ha obradive površine (oranice, bašte, voćnjaci, livade i pašnjaci). Zbog toga vidimo poljoprivredu kao jednu od okosnica razvojnih projekata Travnika. Glavne kativnosti u sferi poljoprivrede koje planiram realizirati su: kreiranje registra poljoprivrednika, edukacija poljoprivrednika, osiguranje stručne pomoći poljoprivrednicima, financijska potpora za poljoprivredne proizvođače, zagovaranje i promoviranje udruživanja poljoprivrednika, brendiranje autohtonih poljoprivrednih proizvoda, organizacija poljoprivrednih sajmova i izrada programa zaštite, korištenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta.

 

Ćosić:

Poljoprivredna djelatnost je najživlja djelatnost koja bi trebala biti ključna u proizvodnji vlastitih izvora hrane. Poljoprivredna djelatnost je blagodat. Međutim, naš kraj zbog geografskog položaja nije u prilici da bude među top-konkurentima u poljoprivrednoj djelatnosti. Naravno, zbog toga ne smijemo zanemariti poljoprivrednu djelatnost. Trebamo razvijati ono što imamo kao potencijal i što nam je dostupno. Posljednjih godina napredak je primjetan u proizvodnji jagodičastog voća, u tom domenu potrebno je poticati ljude da što više rade na tome. Potrebno je osnovati još jedinica koje će se baviti proizvodnjom, ali i otkupom plodova koje poljoprivrednici proizvode. Moguće je mnogo uraditi u tom domenu. Pametnom politikom potpore i širenjem mreže proizvođača, povećanjem obima proizvodnje, moguće je povećati i udio naših proizvoda prevashodno na domaćem tržištu.

/o.t./

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa