.

Domić: Promemorija travničkih Hrvata poziv je na ispravljanje nepravde

28 Rujan 2016

U intervjuu za Dnevnik.ba, Bojan Domić, kandidat za načelnika Travnika, govori o Promemoriji travničkih Hrvata, njenim političkim dosezima u Županiji Središnja Bosna i Federaciji BiH, otvaranju konzularnog ureda Republike Hrvatske u Travniku i o tome hoće li Hrvatska koalicija za Travnik dobiti (grado)načelnika.


Prije nekoliko mjeseci stranke s hrvatskim predznakom, zastupnici u Saboru Županije Središnja Bosna i predsjedateljica Doma naroda FBiH, Lidija Bradara, potpisali su Promemoriju travničkih Hrvata. Što zapravo Promemorija znači i predstavlja?
Smatram kako je Promemorija travničkih Hrvata ozbiljna politička činjenica ali istovremeno u javnoj sferi njen cilj je potaknuti konstruktivnu raspravu i zdrav, politički i društveno uravnotežen dijalog.Graditi BiH kao državu možemo samo na ravnopravnosti svih njenih naroda i građana. Ravnopravnost , pa tako i suživot, naša su neminovnost u svakom dijelu BiH, od Mostara, Travnika itd. Tu je hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović bio jasan kada je prilikom nedavne posjete Travniku rekao kako nije moguće govoriti o Mostaru bez Travnika. Iz tih razloga smatram kako Promemorija ima izglednu budućnost. Suština Promemorije travničkih Hrvata preustroj je Travnika u modernu gradsku zajednicu uređenu po načelu jedinstvenog gradskog i upravnog područja u kojoj bi svi konstitutivni narodi i građani birali i bili birani kroz izborna područja koja jamče minimalnu odnosno maksimalnu nacionalnu zastupljenost.Poziv je na ispravljenje nepravde koju nam je nanijela međunarodna zajednica ukidanjem paritetnih županija pa tako i njihovih sjedišta, Mostara i Travnika.


Na predstojećim Lokalnim izborima kandidat ste za (grado)načelnika Travnika. Stranke s hrvatskim predznakom okupljenje su oko Hrvatske koalicije za Travnik. Koje su temeljne odrednice programa?
Pored rješenja političko-administrativnog ustroja kojeg smo iznijeli u programu, ostatak je fokusiran na što boljem i učinkovitijem korištenju postojećih resursa kojima Travnik obuje. Od prirodnih, materijalnih,gospodarskih, turističkih, kulturno-povijesnih i svih drugih resursa, smatram kako je jedini ispravan put poboljšanja sveopćeg životnog standarda prvotno rješevanje fundamentalnog političkog problema oko preustroja. Nakon toga svima nama će teme biti iste i slične – gospodarstvo,ekonomija i zapošljavanje.


Podrška travničkim Hrvatima u nastojanjima za preustroja je neupitna. Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović i krovno tijelo hrvatskog naroda u BiH, Hrvatski narodni sabor, mnogo su puta do sad isticali važnost ustroja Travnika na jednakim principima kao i u Mostaru. Smatrate li kako će se “travničko pitanje” riješiti do sljedećih Općih izbora?
U trenutačnim političko-društvenim okolnostima kada je EU dala “zeleno svijetlo”, vjerujem kako će legitimni predstavnici naroda pronaći optimalna rješenja glede Izbornog zakona i Ustavnih promjena i da će u tom paketu biti riješeno i pitanje Travnika ali i drugih sličnih sredina. Vjerujem kako ćemo u procesu približavanja euroatlantskim integracijama i na europskom putu naše zemlje uvidjeti kako postoje konkretni modeli za BiH, poput onog konsocijskog u Belgiji te da će na tom tragu razmišljati i lideri.


Čini se kako se društvena pozicija travničkih Hrvata u zadnjih godinu dana poboljšala. Primjer koje mnogi Travničani ističu jest Svečana akademija HVO-a nakon 21. godine. Hoće li Travnik, kao mjesto najvećeg stradanja Hrvata Središnje Bosne, dobiti središnje spomen obilježje poginulim dragovoljcima HVO-a?
Svečana akademija HVO-a nakon 21 godine jest dobar put za dalje, dobar znak kako poštujemo jedni druge što podrazumijeva i neizostavno poštovanje obljetnica stradanja i žrtava drugih. Naš cilj u sljedeće četir godine bit će svakako izgradnja središnjeg spomen obilježja stradalima u Domovinskom ratu ali stradalima tijekom travničke tragedije 22. listopada 1944. godine. Osim što je organizirana, po prvi put, svečana akademija HVO-a, po prvi put smo, nakon više od 70 godina organizirali Božićni sajam koji je oduševio sve Travničane. U proteklom razdoblju iz Travnika stižu brojne lijepe i pozitivne priče vezane kako za Travnik tako i za Hrvate.


Hoće li Travnik, kao sjedište Županije Središnja Bosna, dobiti konzularni ured RH, kako su to ranije obećavali dužnosnici Vlade RH, osobito, bivši premijer, Zoran Milanović?
Argumenti su na strani Travnika - imamo tradiciju grada konzula, konzulata, to je jasno svima iz povijesti ali i iz romana našeg nobelovca, Andrića. Budući da je Travnik administrativno, upravno i svako drugo sjedište Županije Središnja Bosna, uvjeren sam kako će političke elite u Republici Hrvatskoj prepoznati otvaranja konzulata RH u Travniku kao jedan od strateških ciljeva. /dnevnik.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa