.

Riješiti povrat zgrade KŠC-a u Travniku, uključiti i vlasti u ŽSB-u

28 Siječanj 2017

Punih 14 godina nakon odluke Doma za ljudska prava BiH o povratu zgrade Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku Vrhbosanskoj nadbiskupiji, te sudskih presuda koje su također naložile povrat preostalog dijela zgrade vlasniku, ne nazire se rješenje ovog problema, piše Večernji list BiH.

Nekorektan odnos

Odlukama odnosno presudama pravosudnih institucija, Vladi FBiH je naloženo uključiti se u rješavanje ovog problema. U tu svrhu iz proračuna FBiH dosad je izdvojeno oko pet milijuna KM za gradnju nove zgrade Srednje škole u koju bi se preselili učenici te škole koja godinama koristi dio zgrade KŠC-a “Petar Barbarić” te se odbija iseliti dok joj se ne nađe prikladan prostor.

Budući da uložena sredstva nisu rezultirala iseljenjem travničke Srednje škole iz zgrade čiji je vlasnik Vrhbosanska nadbiskupija, jer započeta školska zgrada nikad nije završena, Vlada FBiH formirala je posebnu radnu skupinu čija je zadaća bila analizirati problematiku i ponuditi rješenje. “Budući da je Općina Travnik još 1997. godine vratila svu imovinu Islamskoj zajednici, ne vidim razloga zašto ne bi vratila imovinu i Katoličkoj crkvi. Takav je odnos općinskih vlasti nekorektan i morale bi se ponašati jednako prema svim vjerskim zajednicama”, obrazložio je svoju suzdržanost prilikom prihvaćanja izvješća Josip Martić (HDZ BiH), federalni ministar prostornog uređenja. Uz Općinu Travnik, prema usvojenim zaključcima, u rješavanje problema povrata preostalog dijela zgrade KŠC-a u Travniku aktivnije bi se trebala uključiti i Vlada ŽSB-a, jer je školstvo isključiva nadležnost županija, navedeno je u jednom od zaključaka. Vlada FBiH utvrdila je i prijedlog Zakona o razvojnom planiranju. Razlog njegova donošenja je stvaranje pretpostavki za ubrzaniji i ujednačeniji socijalno-ekonomski razvoj, uspostavljanje prikladnog i harmoniziranog sustava razvojnog planiranja i upravljanja razvojem koji bi na koordiniran način uključivao sve razine vlasti u FBiH.

Posebna skupina stanova

Kada je riječ o stanovima, prva kategorija su vjerskim zajednicama i humanitarnim udrugama nacionalizirani stanovi, drugi su stanovi oduzeti časnicima bivše JNA, njih je oko 1000, a treća kategorija su privatni stanovi koji nisu u posjedu vlasnika godinama, a nositelji stanarskog prava ne mogu ih otkupiti. Takvih je stanova 212. Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova, vlasnicima je ponuđeno kompromisno rješenje o isplati od 500 eura po četvornom metru, što bi proračun FBiH opteretilo za 44 umjesto 100 mil. KM. U zakonu koji je vraćen na doradu tzv. vojni stanovi bit će izdvojeni u posebnu skupinu i njima će se, unatoč negodovanju nekih ministara, morati dati prioritet zbog presuda koje idu u korist vlasnicima, dok će nacionalizirani stanovi najvjerojatnije čekati Zakon o restituciji na razini BiH.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa