.

Svečano otvoren endoskopski kabinet u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić"

16 Prosinac 2015

Dana 15.12.2015. godine u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ je svečano otvoren Endoskopski kabinet. Svečanom otvorenju su nazočili, između ostalih, predsjednik FBiH Marinko Čavara, članovi Vlade ŽSB predvođeni resornim ministrom zdravstva i socijalne politike Nikolom Grubešićem, predsjednik Sabora ŽSB Josip Kvasina i ravnatelji zdravstvenih ustanova iz ŽSB.

„Čestitam ravnatelju prim.dr. Velimiru Valjanu, ministru zdravstva i socijalne politike ŽSB Nikoli Grubešiću, Vladi KSB i Vladi Republike Hrvatske što su prepoznali ovaj projekt i realizirali ga. Ovo je uspjeh i bolnice i Ministarstva zdravstva i socijalne politike ŽSB, a ovu našu sreću vjerujem da će osjetiti i pacijenti koji, zbog određenih tegoba trebaju ovakve uređaje, trebaju ovu medicinsku skrb. Vjerujem da će to znati cijeniti i oni koji budu dolazili na pregled i kojima će ovaj ured pomoći u poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja.“, istaknuo je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB Nikola Grubešić istaknuo je da je osobno, ali i kao ministar i član Vlade KSB sretan i ponosan zbog otvaranja endoskopskog kabineta. „Nadam se da će, ne samo našim osiguranicima iz ŽSB, već i iz regije ovaj ured služiti u cilju preveniranja bolesti i čuvanja zdravlja. Neka je sretan rad djelatnicima u ovom novom uredu, a Ministarstvo zdravstva i socijalne politike ŽSB i Vlada ŽSB i dalje stoje na raspolaganju javnom zdravstvenom sektoru u unapređenju usluga koje daju našim osiguranicima.“, kazao je ministar Grubešić.

Ravnatelj Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ prim. dr. Velimir Valjan kazao je da: “Novi endoskopski kabinet ima višestruki značaj. Zvaničnim otvorenjem želimo se zahvaliti svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. Vlada Republike Hrvatske, Vlada ŽSB i Zavod za zdravstveno osiguranje ŽSB su u protekle dvije godine uložili u ovaj projekt oko milijun KM. Kabinet je vrhunski opremljen, i s ponosom mogu reći da imamo osoblje koje je osposobljeno, koje je vodeće u BiH kad su u pitanju endoskopske dijagnostičke i terapijske procedure.“.

Iako do sada u cijelosti nije bio završen, endoskopski kabinet egzistira u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ od 2007. godine i predstavlja regionalni centar izvrsnosti u kojem se obavljaju dijagnostičke i terapijske endoskopske procedure, gastroskopija, kolonoskopija, perkutana transhepatična kolangiografija (PTC), perkutana biopsija jetre i gušterače i endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP).

Usluge u navedenom kabinetu pružaju pacijentima iz ŽSB, ali iz svih drugih dijelova Bosne i Hercegovine, pa i inozemstva. Godišnje se uradi nekoliko tisuća različitih usluga, a u radu kabineta su angažirana četiri liječnika i četiri medicinske sestre/tehničara.

Važno je istaknuti da je proteklih godina je Hrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“, zahvaljujući procedurama rađenim u endoskopskom kabinetu, uštedjela velika novčana sredstva ŽSB, koji se ranije odlijevao u druge zdravstvene centre van ŽSB. Naime, kada se uzme u obzir činjenica da samo jedan uznapredovali karcinom probavne cijevi, u liječenju, košta oko 100.000,00 KM, onda se sa pravom može reći da je stručni tim bolnice otkrivanjem velikog broja karcinoma u ranoj fazi i endoskopskom terapijom istih, uštedio milijune KM u proteklih sedam godine cjelokupnom ŽSB. Stoga je ovaj kabinet od velikog značaja, ne samo za bolnicu u Novoj Biloj, već i cijelu ŽSB. /o.t./

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa