.

DOMIĆ: Dolazak Komšića u Središnju Bosnu shvatit ćemo kao provokaciju, može doći jedino kao turist

17 Listopad 2018

“Mi poštujemo samo legitimno izabrane predstavnike naroda u Predsjedništvu BiH. Slijedom toga, pozivamo i Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH u Travnik, sjedište Županije Središnja Bosna”, izjavio je Bojan Domić, politički tajnik HDZ-a Središnja Bosna, za Dnevnik.ba.

“Ukoliko bi bošnjačke stranke u službeni posjet pozvale Željka Komšića, drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Hrvati Središnje Bosne to bi smatrali političkom provokacijom”, kazao je za Dnevnik.ba Bojan Domić, politički tajnik Županijskog odbora HDZ-a BiH Središnja Bosna.

Domić u izjavi ističe kako Hrvati u tom dijelu BiH nisu glasovali za Željka Komšića i da sz ga, između ostalih, i Bošnjaci Središnje Bosne podržali.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci bi se u Središnjoj Bosni trebali odlučiti žele li da im u posjete stiže Šefik Džaferović ili Željko Komšić.

“Mi poštujemo samo legitimno izabrane predstavnike naroda u Predsjedništvu BiH. Slijedom toga, pozivamo i Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH u Travnik, sjedište Županije Središnja Bosna”, izjavio je Domić.

Prema njegovim riječima, BiH je moguća samo kao država triju konstitutivnih naroda i njenih građana, a ne da jedan narod zato što je brojniji ima dva člana Predsjedništva BiH.

“BiH mora imati novi reformirani Izborni zakon BiH u kojem će legitimno predstavljanje biti zajamčeno svakom od naroda koji prema Ustavu tore ovu zemlju kao i svim ostalim građanima. To je temelj BiH i njene budućnosti, a ne ove šibicarske prijevare cijelog jednog naroda”, kazao je Domić za Dnevnik.ba.

Podsjetimo, načelnici općina Kiseljak, Kreševo, Dobretići i Vitez i predsjednici Općinskih vijeća Novi Travnik, Travnik, Bugojno, Kiseljak, Fojnica, Jajce i Busovača proglasili su zajedničkim pismom Željka Komšića, drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, personom non grata na hrvatskim područjima u Središnjoj Bosni.

U Travniku i drugim gradovima Središnje Bosne jutros su osvanuli plakati s natpisima “Not my president”, a prije nekoliko dana su objavljene i fotografije privatnih obiteljskih kuća s natpisima “Komšić nije moj predsjednik”. /G.L. dnevnik.ba/

Domić za N1: ''Svaki turista je dobrodošao, pa i Željko Komšić''

Načelnici i predsjednici općinskog vijeća Županije Središnja Bosna, Hrvati, njih 12, iz 11 općtina u pismu Željku Komšiću poručuju: "Persona si non grata. Nisi hrvatski već bošnjački član Predsjedništva BiH."

Zvaničnici koji su potpisali pismo Željku Komšiću danas pred kamere ne žele. Među njima i Tomislav Bošnjak Matić, načelnik općtine Vitez. S druge strane, iz HDZ-a stranke iz koje zvaničnici dolaze, poručuju, Željko Komšić je došao u njegovo sjedište, u Travnik, ali samo kao turista.

''Željko Komšić kao osoba, u ovoj zemlji je sloboda kretanja zagarantirana, i njemu tu slobodu neće uskraćivati, nit bismo to mi pokušavali. Mi smo turističko mjesto, naravno svaki turista je dobrodošao, pa i Željko Komšić'', kaže za N1 Bojan Domić, tajnik ŽO HDZ BIH ŽSB.

Kao osoba može, ali kao član Predsjedništva nije dobrodošao. Naš sugovornik smatra da se HDZ-ovi zvaničnici u naredne četiri godine neće susretati sa Komšićem.

''Nikada HDZ nije imao ovaku potporu u zadnjih 18, ili 20 godina, a da nije uspio ono što je zajamčeno svima. Ovdje je uskraćeno jednom narodu pravo da izaberu svog predstavnika'', dodaje Domić.

Nakon pisma Komšiću, uslijedila je reakcija. Ovo nije zvaničan stav opĆtina iz kojih dolaze potpisnici pisma. Načelnici koji ne dolaze iz HDZ-a poručuju, ne u naše ime.

''Ja nisam glasao za Komšića. Ja sam građanima, tamo gdje sam mogao da utičem govorio da glasaju za Šefika Džaferovića, ali poštujem sve one koji su prošli. Načelnici Travnika, Bugojna, Jajca, Gornjeg, Donjeg Vakufa misle kao i ja: Komšić i svi ostali su dobrodošli u ove opĆtine'', poručio je Refik Lendo, načelnik opštine Novi Travnik.

Kao i političari, i građani podjeljeni.

U pismu načelnici poručuju i da je ŽSB jedna od rijetkih multietničkih sredina u BiH, ali i da BiH nije građanska, već država konstitutivnih naroda.

Cijeli prilog s N1 televizije pogledajte OVDJE

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa