.

FOTO: Svečano otvorena šesta lamela Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj

24 Travanj 2019

Danas je svečano otvorena šesta lamela u Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, općina Travnik

Nakon presijecanja vrpce, čime je i simbolično označen završetak radova, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, dr. Velimir Valjan, ravnatelj bolnice i Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, obišli su novoizgrađene bolničke prostorije.

Obraćajući se na svečanom otvaranju, predsjednik Čović je kazao kako je ovo veliki dan za središnju Bosnu, Hrvate središnje Bosne ali i sve žitelje ovoga kraja. „Ovo je simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego svih Hrvata diljem svijeta“, naglasio je.

Siguran sam da će mo mi trebati mnogo više zajedničkog razmišljanja i mnogo više zajedništva u promišljanju i izbjegavanju razlika koje smo kroz povijest imali da bi ova bolnica sutra uistinu bila prava bolnica. Zbog toga dr. Valjanu treba jedna velika pomoć svih nas, jer ovdje moraju raditi najbolji liječnici. Da bi ovdje radili treba osigurati uposlenicima uvjete da dr. Valjan nema problema s odlaskom mladih ljudi. Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kad je u pitanju odnos prema BiH. Ja sam duboko uvjeren da je danas mnogo lakše nego što je bilo prije. Bilo je godina iskušenja i koliko god ćemo ih mi imati ispred sebe, samo mi moramo biti i ostati dostojni posla kojeg radimo“, kazao je dr. Čović.

„Zajedno gradimo život u svakom dijelu gdje žive Hrvati, jer ovo je naša domovina Bosna i Hercegovina, posebno ovdje u našoj središnjoj Bosni“, poručio je predsjednik Čović.

Hrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“ uspješno je okončala ovaj projekt dogradnje bolnice s novom, šestom lamelom. S novim prostorom u šestoj lameli se proširuju smještajni kapaciteti, omogućava uvođenje novih usluga i osiguravaju bolji uvjeti za boravak, liječenje i rad u bolnici. Ovim projektom bolnica dobiva oko 1250 metara četvornih novih prostora, a u sve je, kaže ravnatelj dr. Velimir Valjan, uloženo dva milijuna KM.

U novim prostorijama bit će dva odjela koji su koncipirani na jedinstven način za BiH i bliže okruženje. Prvi je odjel za bolesti uha, grla i nosa sa kirurgijom vrata i glave te odjel za stomatološke usluge za djecu i osobe s posebnim potrebama. Tamo oni pod općom anestezijom imaju kontinuiranu uslugu popravka i vađenja zubi. Ako ne razumijete koliki je to problem bio, dođite srijedom u bolnicu, prošetajte kirurgijom i vidite kakve patnje i muke imaju roditelji s takvom djecom kojih nije mali broj. Drugi odjel je minimalno invazivna kirurgija, koncipirana tako da pruža laparoskopske i endoskopske procedure, na njemu će biti pružane jedinstvene usluge u BiH i tamo će dolaziti pacijenti kojima se u kliničkim centrima uradi transplantacija jetre, kazao je Valjan, te dodao da su adekvatno smjestili i Službu za transfuzijsku medicinu.

Zvonko Milas, glavni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, zajedno sa dr. Valjanom i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BIH, presjekao je vrpcu, te naglasio da Hrvatska vodi računa o Hrvatima u Središnjoj Bosni.

“Hvala vam na skrbi za najpotrebitije. Bolnica je nikla u patnji, boli i razaranju i s ponosom nosi naziv hrvatska. Ona je poruka nedjeljivosti jednog naroda u dvije domovine. Hrvati u Lašvanskoj dolini i Središnjoj Bosni nisu i nikada neće biti ostavljeni, poruka je dr. Franje Tuđmana, a sada je nastavlja i vlada Andreja Plenkovića”, rekao je Milas.

Svečanom otvorenju nazočili su dužnosnici HDZ-a BiH i HNS-a sa svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, dužnosnici iz Republike Hrvatske, gospodarstvenici, čelnici javnih ustanova i brojni drugi predstavnici iz društvenog i javnog života.

Nakon svečanog otvaranja, održana je i promocija monografije Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić. Monografiju su promovirali dr. Velimir Valjan, ravnatelj Hrvatske bolnice i autor Zvonimir Čilić.

/hdzbih.org/ /drukciji.ba/

     

 

    

 

  

  

 

      

   

 

  

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa