.

Travnik uskoro dobiva trg književnosti u čast četiri velikana

03 Lipanj 2019

S ciljem promocije i prezentacije travničke književne scene kako građanima, tako i turistima, Travnik će dobiti Trg književnosti.

Ivo Andrić, Abdulvehab Ilhamija, Skender Kulenović i Zulfikar Zuko-Džumhur u Travniku bi uskoro mogli dobiti svoj park koji će podsjećati sve posjetiteljena njihov lik i djelo. Četiri okrugle klupe bit će namijenjene ovim cijenjenim književnicima u BiH, a uz klupe će biti postavljene i njihove biografije.

Knjižnica na otvorenom s pozornicom te dijelovi sa zelenom i vodenom površinom bit će sastavni dio parka koji će biti smješten na lokalitetu Bagat - Gradska biblioteka Travnik u središtu grada.

Voditeljica Turističkog informativnog centra Travnik i glasnogovornica Turističke zajednice kantona Središnja Bosna Aldijana Dizdar za Klix.ba je kazala da je Travnik grad koji je prepoznatljiv po mnogočemu, a između ostalog i što je bio inspiracija brojnim piscima.

 Slikovni rezultat za Travnik uskoro dobija trg književnosti u čast četiri velikana


“Budući da je oduvijek bio inspiracija brojnim piscima, pjesnicima i putopiscima koji su ga proslavili u svojim djelima, ovo je prilika da se na svojevrstan i simboličan način ukaže na znamenitu i raskošnu književnu baštinu koju Travnik danas ima", kazala je Dizdar te dodala:

"Također, ovaj trg će zasigurno u budućnosti biti omiljeno i centralno mjesto okupljanja domaćih, ali i stranih književnika i posjetitelja, a sami ambijent uz četiri slavne klube za četvoricu bh. književnih velikana, biblioteku na otvorenom, dio sa zelenim i vodenim površinama i integriranu govornicu će svakako uveliko doprinijeti turističkoj ponudi grada Travnika."

Kako Klix.ba saznaje komisija je prije 20 dana uradila reviziju glavnog projekta te će moguće sugestije na izmjeni projekta uzeti u obzir. Međutim, rokovi za početak gradnje parka još uvijek nisu odlučeni, a park bi trebala graditi Općina Travnik i Zavičajni muzej Travnik.

/klix.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa