.

Bolnica u Novoj Biloj dobila najsuvremeniju opremu za dijagnostiku epilepsije

06 Studeni 2019

Hrvatska bolnica "Dr.fra Mato Nikolić" Nova Bila-Travnik bogatija je za najsuvremeniji video EEG uređaj za dijagnostiku epilepsije i Parkinsonove bolesti.

Aparat je dobiven u okviru projekta NTERREG IPA-CBC HR-BA-ME182 NeurNet – Mreža za zbrinjavanje pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti.

U navedenom projektu je Federalno ministarstvo zdravstva vodeći partner, dok su ostali partneri Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Ministarstvo zdravlja Crne Gore.

U ime Federalnog ministarstva zdravstva primopredaji projekta prisustvovala je menadžerica projekta Dženita Hukić, koja je kazala kako će putem navedenog uređaja bolnica u Novoj Biloj biti u mogućnosti pacijentima pružiti nove usluge. Vrijednost današnje isporučene opreme u okviru projekta NeurNet iznosi skoro 64.000 KM.

Veliki je doprinos dr. Mirze Baručije, specijalista neurologa koji je kazao kako ovo predstavlja završnu fazu velikog međunarodnog projekta zahvaljujući kojem je bolnica dobila video EEG aparat koji omogućava dijagnozu epilepsije, kao i snimanje 24h EEG-a u cilju diferenciranja tipova epilepsije i nekonvulzivnih kriza svijesti.

Također ovim projektom je uspostavljena video veza u okviru tzv. telemedicine sa UKC Tuzla, KBC Mostar i Kliničkom bolnicom Dubrava u Zagrebu kao referentnim centrom za liječenje epilepsija. Na ovaj način će biti olakšana dijagnoza epilepsija kao i uspostavljanje terapijskog protoka, a biće i omogućena daljnja edukacija zdravstvenih radnika.

Također dr.Baručija je dodao da je ovim zaokružena jedna neurofiziološka labaratorija koju vodi zajedno sa prim. dr. Vlastom Ivanović, jer od ranije pacijenti su mogli raditi EMNG i standarndi EEG nalaz, kao i Color Doppler krvnih žila vrata.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa