.

Velimir Valjan za Dnevnik.ba: Apeliram na građane da poštuju upute o ponašanju i poslodavce da zaštite ljude

19 Ožujak 2020

Velimir Valjan, ravnatelj Hrvatske bolnice “Dr. Fra Mato Nikolić“ Nova Bila u Travniku, izjavio je za Dnevnik.ba kako u Središnjoj Bosni još uvijek nema osoba zaraženih korona virusom, ali da je izdano 400 rješenja za samoizolaciju.

“Krizni stožer Vlade SBŽ/ŽSB provodi sve aktivnosti prevencije zaraze u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo SBK/KSB i javnim zdravstvenim ustanovama“, izjavio je Valjan za Dnevnik.ba.

Prema njegovim riječima, nezahvalno je u borbi s pandemijom COVID-19 reći da ste spremni jer su, kako kaže, na koljenima daleko ozbiljniji zdravstveni sustavi i centri.

“Ipak, Hrvatska bolnica 'Dr.fra Mato Nikolić' spremna je u okvirima onog što je od nas tražio stožer Vlade SBK/KSB“, naglasio je dr. Valjan.

Osigurano 25 kreveta za oboljene od korona virusa 

Bolnica je, napominje, predodređena za respiracijski centar i osigurano je 25 kreveta za tu namjenu.

“Od daljeg razvoja situacije, postupit ćemo prema preporukama nadležnih institucija, a eventualne testove pacijenata zaraženih COVID-19 moramo slati u KCUS u Sarajevo“, kazao je dr. Valjan.

Pacijenti bolnice na čijem je čelu, a koji su od ranije hospitalizirani zbog drugih oboljenja, sigurni su i maksimalno zaštićeni.

“S obzirom na činjenicu da još uvijek u okruženju nemamo registriranih slučajeva zaraze, da se strogo pridržavamo svih naputaka u prevenciji zaraze, pacijenti koji su u ovom trenutku u bolnici su maksimalno zaštićeni“, kazao je.

Poteškoće u suradnji s domovima zdravlja u Županiji Središnja Bosna i stožerima civilne zaštite koje se, prema dr. Valjanu, rješavaju u hodu.

“Moj je dojam da su svi shvatili ozbiljnost situacije i što je najvažnije – mi smo svi u ŽSB krenuli na vrijeme s pripremama, a nedostatke otklanjamo na dnevnoj razini“, rekao je dr. Valjan.

U ovom je trenutku, smatra važnija činjenica o tomu kako se zaštiti i kako štiti druge, a ne sam virus koji je nepoznat i nepredvidiv.

“Poštovati naputke, odluke, osobito naputak o samoizolaciji koja je ključna u prekidanju lanca širenja“, kazao je.

Vrijeme je, kako kaže, ozbiljnosti, odgovornosti i razuma.

“Do u svaki detalj, moraju se ispoštovati preporuke i naredbe nadležnih tijela kako bi se maksimalno spriječilo širenje virusa među lokalnim stanovništvom. Samo tako možemo zaštiti sebe, obitelj i zajednicu u cjelini“, ocijenio je.

Građani se moraju pridržavati uputa o ponašanju 

Ne postoji, kako tvrdi, drugi način zaštite osim tog da se građani pridržavaju i poštuju upute ponašanja Kriznih stožera civilne zaštite.

Apsolutna zaštita liječnika i medicinskog kadra ne postoji, navodi Valjan, jer su u stalnom kontaktu s pacijentima.

“Na vrijeme smo nabavili zaštitnu opremu, dezinfekcijska sredstva i sve drugo za prvu fazu. Vezano za to, mogu reći da smo u ovom trenutku spremni , ali pitanje je hoće li ovo trajati mjesecima i hoće li nadležne institucije riješiti pitanje dostupnosti i nabave potrebnih sredstava i opreme“, kazao je.

Bolnica je, kako tvrdi,  u „kriznom ustroju“ , zna se pozicija svakog djelatnika, kako onog koji će biti uz zaražene, tako i svakog drugog.

“Problemi će nastati kada  virus bez kontrole uđe u prostore bolnice i kada se zarazi medicinsko osoblje, a prema iskustvima drugih to je neminovnost. Mi činimo sve da taj trenutak ne nastupi na početku zaraze, nego na kraju. Hoćemo li uspjeti u tome, pitanje je“, izjavio je.

Međutim, vode brigu o svakom djelatniku.

“Na temelju ankete i potrebnih podataka koje smo dobili od svakog zaposlenog urađen je novi ustroj bolnice, tako da su na 'prvoj liniji' oni koji imaju najmanji rizik, a one s velikim rizikom smo zaštili. Trudnice smo pustili na plaćen dopust, a onoga trenutka kada se registrira prvi zaraženi u bolnici isto će biti urađeno s najrizičnijom skupinom radnika“, izjavio je.

Tridesetak pripravnika sa srednjom medicinskom školom oslobođeno je dolaska na posao do trenutka potrebe njihovog angažiranja.

“Dajemo maksimalne napore da zaštitimo osoblje, da oslobodimo sve one koji spadaju u rizične skupine. Molim sve  poslodavce u BiH da to učine jer je najvažnije sačuvati ljude, a možete ih angažirati ako to baš bude potrebno“, kazao je.

O tomu kako se liječnici informiraju, Valjan navodi, kako prema do sadašnjim saznanjima, specifičnog lijeka nema.

“Za sada, čini se, postoji više protokola liječenja, od onih kineskih do europskih. S njima svima smo upoznati, ali je činjenica da liječenje najtežih slučajeva, za koje se mi spremamo, mora biti multidisciplinarno. Timovi različitih specijalista bit će uključeni u zbrinjavanje takvih pacijenata“, izjavio je.

Da bi broj takvih slučajeva bio što manji, navodi Valjan, još jednom molim sve građane na odgovorno ponašanje, zdravstvene radnike i više od toga: “Neka budu maksimalno odgovorni kako bi zdravi dočekali trenutke u kojima će njihov angažman biti ključan u spašavanju ljudskih života. Nažalost do toga će neminovno doći.“

Dnevnik.ba 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa