.

Načelnik Općine Travnik informirao javnost o poduzetim aktivnostima u borbi protiv koronavirusa

26 Ožujak 2020

Načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, danas je na konferenciji za novinare upoznao javnost o do sada poduzetim aktivnostima po pitanju sprječavanja koronavirusa (COVID – 19), ali i budućim planovima na području općine.

-Na području općine Travnik aktivirane su službe medicinske pomoći, službe čistoće, utvrđeni planovi čišćenja, pojačano svakodnevno čišćenja javnih površina – aktivirana tri komunalna poduzeća –JKP „Bašbunar“, JKP“ Trebišnjica“ i SRC „Vlašić“. Teritorijalna vatrogasna jedinica (TVJ) Travnik i dva dobrovoljna vatrogasna društva uključena su u aktivnosti čišćenja, a sve cisterne raspoložive za ovu namjenu stavljene u funkciju. Izdvojeno 40.000 KM za aktivnosti pojačanog čišćenja i pranja javnih površina. – kazao je načelnik Hadžiemrić.

Prema njegovim riječima, Crveni križ je u sastavu Štaba CZ, te je uključen s mrežom volontera u aktivnosti pomoći u nabavci namirnica i drugih potrepština osobama starijim od 65 i više godina koji žive sami, a kontinuirano smo u kontaktima s Javnom kuhinjom MDD Merhamet.

Sačinjen telefonski imenik najvažnijih kontakt telefona i objavljen na web strani Općine, organizirane mjesne zajednice radi evidentiranja građana pristiglih iz inostranstva.Njihovi izvještaji se svakodnevno šalju Operativnom štabu kako bi nadležne institucije mogle provoditi dalje mjere

Na web stranu Općine i putem lokalnih medija obaviješteni su kućni savjeti stambenih zgrada kolektivnog smještaja o obavezi svakodnevnog čišćenja zajedničkih dijelova zgrada i solidarne organizacije nabavke za građane starije 65 godina koji žive sami, a imaju ograničenje kretanja.

Dostavljena je obavijest mjesnim zajednicama o obavezi formiranja kriznih grupa u mjesnim zajednicama, napravljena lista osoba kojima načelnik Općine izdaje Odobrenja za kretanje u vrijeme od 18:00 do 05:00 sati za osobe koje sudjeluju u mjerama zaštite i spašavanja. Izdata odobrenja za kretanje u vrijeme od 18:00 do 05:00 sati za osobe koje sudjeluju u mjerama zaštite i spašavanja

-Obaviješteni građane Travnika koji su zaposleni u BNT-Tvornici mašina i hidraulike Novi Travnik i članovi njihovih porodica da su dužni ostati u samoizolaciji i javiti se ODMAH na telefon 030 – 513 – 513. – naglasio je načelnik Hadžiemrić.

Vjerskim zajednicama i pokopnim društvima dostavljena obavijest o obavezi nabavke vreća za transport i druge opreme za eventualno umrle. Od Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona osigurana sanitarno –higijenska pravila za sahranjivanje umrlih od infektivnih bolesti. Sanitarno- higijenska pravila za sahranjivanje umrlih od infektivnih bolesti koji smo dobili od Zavoda za javno zdravstvo dostavili vjerskim zajednicama i pokopnim društvima.

Ono što je važno za građane je i činjenica da je rad općinske administracije organiziran tako da nesmetano pružamo sve usluge iz naše nadležnosti uz maksimalnu zaštitu i građana i uposlenika.

Iako su sve pobrojane aktivnosti dio zdravstvene zaštite posebno smo proveli niz mjera koje se odnose direktno na funkcioniranje zdravstvene zaštite u smislu da smo odredili prostor za smještaj osoba koje ne poštuju mjere samoizolacije i predali na korištenje MUP-u SBK.

-Uplatili smo sredstva od po 10,000 KM za sve tri Bolnice u Travniku i Domu zdravlja Travnik – ukupno 40.000 KM. Izvršili smo nabavku lične zaštitne opreme i dezinflacijski sredstava za lica koja rade na mjerama zaštite i spašavanja- civilna zaštita, uposlenici koji rade, vatrogasci, predsjednici mjesnih zajednica.- kazao je Hadžiemrić.

Proveli smo postupke nabavke za izolatorij i određeni prostor , a u toku su aktivnosti na isporuci i odmah se kreće s aktivnostima na opremanju prostora izolatorija. – 160 kreveta , boca s kisikom i druge opreme. Na kraju uputio je i poruku svima koji žive ili su trenutno na području Travnika.

-Nadamo se da ovaj prostor izolatorija nećemo iskoristiti –to zavisi od vas i vaše discipline zato Vas molimo da ostanete u kućama. Travnik, na sreću za sada provodi preventivne mjere zaštite i spašavanja koje su veoma ozbiljne, međutim veliki je broj naših građana koji svakodnevno dolazi iz inostranstva. Od njih i njihove odgovornosti svi u velikoj mjeri zavisimo . – poručio je načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić.

 

/travnik-grad.info/

 

 

foto: screenshot

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa