.

VIDEO: Travnik još čeka odluku o izborima za načelnika

14 Siječanj 2021

Travničani čekaju odluku o izborima za načelnika, nakon što je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) potvrdila pobjedu kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) koji je preminuo na dan izbora, prenosi bhrt.ba.

Raspisivanje prijevremenih izbora sve je izglednija opcija, a prema najavama odluka bi mogla biti donesena narednog tjedna.

Prema informacijama s kojima raspolažu političke stranke, SIP BiH će odluku o izborima u Travniku donijeti narednog tjedna. Iz SDA kažu da su jedina moguća opcija prijevremeni izbori za načelnika, a kao argument navode zakonski okvir.

TAHIR LENDO, predsjednik Općinskog odbora Travnik:

“Sada se, pošto je CIK proglasila pobjednika očekuje da oni proglase da zbog smrti nije moguće uručiti mandat dr. Peci. Sada postoji zakonski okvir da se proglase prijevremeni izbori u Travniku”.

Ukoliko se desi da odluka SIP-a bude da se ide u prijevremene izbore, iz travničke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) najavljuju nove žalbe.

BOJAN DOMIĆ, predsjednik Općinskog odbora HDZ Travnik:

“SIP je imao dovoljno materijala i motiva da uradi kako im je sud naložio. Prošlo je više od dva mjeseca od izbora, šta su odlučili o Travniku? Zašto potvrđuju rezultate, a osoba je umrla? Mi se na sve odluke žalimo i žalit ćemo se i na odluku o prijevremenim izborima, ako bude donesena”.

Iz SIP-a još nema službenog stava. I dok se situacija sa načelničkim mjestom tek treba riješiti, problema sa formiranje Općinskog vijeća u Travniku, akteri kažu, neće biti.

BOJAN DOMIĆ, predsjednik Općinskog odbora HDZ Travnik:

“Vijeće će biti formirano, nema nikakvih zapreka, ljudi ne trebaju trpiti."

A, do izbora ili uručenja mandata novom načelniku, općinu vodi aktualni načelnik Admir Hadžiemrić. Građani Travnika u ovom slučaju neće ispaštati s obzirom na to da je po trenutnom zakonskom rješenju do završetka izbora produžen mandat aktualnom načelniku.

VEHID ŠEHIĆ, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”:

“Imajući u vidu činjenicu da je mandat istekao kako odbornicima, vijećnicima, tako i načelnicima i gradonačelnicima, mandat i po Ustavu i po Izbornom zakonu traje četiri godine…. Imajući u vidu činjenicu da je Centralna izborna komisija prolongirala održavanje izbora sa 4. oktobra, kako je to u skladu sa Izbornim zakonom, na 15. novembar, onda ste imali jednu prazninu da će, faktički, jedinice lokalne samouprave ostati i bez predstavničkog tijela i izvršne vlasti, a to su gradonačelnici i načelnici”.

Pred Travničanima je dug period do izbora novog načelnika, kažu predstavnici političkih stranaka iz ovog grada. Svijetla točka čitavog procesa su najave da će novo Općinsko vijeće biti konstituirano u narednih deset dana.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa