.

Bojkot je poruka: Pejaković dobio više glasova od novoizabranog načelnika

12 Travanj 2021

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Kenan Dautović, jučer je većinom glasova na prijevremenim izborima izabran za načelnika općine Travnik.

Podsjećamo izbori u Travniku su ponovljeni nakon što je na prvoodržanim izborima kandidat iste stranke Mirsad Peco preminuo na dan izbora. Iako je pokojnik preminuo kao kandidat, a ne novoizabrani načelnik, Središnje izborno povjerenstvo je iz njima znanih razloga, bez uporišta u Izbornom zakonu, raspisalo nove izbore, doslovno na štetu sljedećeg po broju glasova kandidata, Gorana Pejakovića.

HDZ BiH Travnik čiji je Pejaković bio kandidat, na ponavljanje izbora je odgovorio na jedini mogući i ispravan način, bojkotom.

“Ovim bojkotom HDZ-a BiH poslana je svojevrsna poruka i tko je shvatio, shvatio je. Novoizabrani načelnik Travnika nema podršku većeg dijela jednog naroda, a tomu svjedoči i da je kandidat HDZ-a, Goran Pejaković na prvim izborima osvojio više glasova nego novoizabrani načelnik na jučerašnjim izborima. Stoga ponavljam, poruka je jasna” kazao je za portal Artinfo.ba Bojan Domić, predsjednik HDZ-a BiH Travnik.

Podsjećamo, Domić je i prethodno ponavljao kako je bojkot izbora jedina moguća reakcija na odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH u koje, kao instituciju, apsolutno nema povjerenja.

Na izbore za načelnika općine Travnik izašlo samo 27,3 posto birača

Sinoć su biračka mjesta u općini Travnik zatvorena u 19 sati. Predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Travnik Hajrudin Alibašić istaknuo je za FENU kako je na prijevremene izbore za načelnika izašlo 12.827 građana, odnosno 27,17 posto registriranih birača.

“To je mala izlaznost, a osobito ukoliko se ima u vidu da je na izbore prošle godine izašlo 50,6 posto birača – kazao je Alibašić.

Na području općine Travnik bilo je otvoreno 75 redovnih biračkih mjesta, te jedno za glasanje nepotvrđenim listićima.

Ukupno 47.782 registrirana birača imala su priliku birati između dva kandidata za općinskog načelnika.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) bio je Kenan Dautović, dok je Harisa Kanižu, kandidirala koalicije “Naša travnička priča” koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

Dautović je dobio 6 817 glasova, dok je svoje povjerenje Kaniži poklonilo 5 709 birača.

Podsjetimo, HDZ BIH je pozvao Hrvate Travnika na bojkot izbora, a prema podacima s pojedinih biračkih mjesta čini se da su ovu odluku Hrvati Travnika podržali plebiscitarno.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa