.

Vjernici iz cijele Lašvanske doline na Gospinom vrelu proslavili blagdan Male Gospe

08 Rujan 2021

Blagdan Male Gospe obilježavaju katolici širom svijeta, a tradicionalno se i na poseban način se obilježava u Travniku u travničkoj župi Ovčarevo na jednom od najpoznatijih svetišta u Bosni i Hercegovini, Gospinom vrilu, prenosi Večernji list.

Više tisuća vjernika iz Lašvanske doline i drugih krajeva naše zamlje okupilo se danas na Gospinom vrilu, svetu misu uz koncelebraciju brojnih svećenika predvodio je vikar samostana u Mostaru fra Iko Skoko.

Inače, u ovom svetištu koje pripada Župi Svetog Mihovila – Ovčarevo i nosi naziv Gospino vrilo ovaj blagdan se godinama na poseban način obilježava uz prisustvo tisuće vjernika. Mala Gospa je dan rođenja Blažene Djevice Marije, a slavi se 8. rujna svake godine, piše Centralna.ba. Gospino vrilo nadomak Travnika izvor je ispod šumovitog brežuljka, gdje su mještani i prolaznici decenijama tražili i nalazili tjelesnu, ali i duhovnu okrjepu, vjerujući u nadprirodnu moć ovoga mjesta i izvora hladne pitke vode. Tako je potekla inicijativa za gradnju veće crkve, što je 1989. i počelo. Prije nekoliko godina na radost vjernika crkva je završena, a posvećena je blaženoj Gospi. Mala Gospa donosi jesen pa se u narodu kaže “Gospa Mala – jesen prava!”

 

 

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa