.

Sutra se obilježava 29. obljetnica stradanja Hrvata župa Potkraj i Turbe

17 Studeni 2021

Sutra se navršava 29 godina od stradanja Hrvata župa Potkraj i Turbe. U studenom 1992. godine vojska bosanskih Srba u ofenzivi velikih razmjera napada i vrši progon preko 3000 Hrvata s područja župa Potkraj i Turbe. U svom pohodu neprijateljska vojska je opljačkala, zapalila i uništila svu imovinu a stanovništvo protjerala s njihovih stogodišnjih ognjišta.

U povodu 29. godišnjice progona Hrvata s tog područja, kao i u spomen na poginule i ubijene žitelje ovoga kraja ispred župne crkve u Potkraju bit će upriličeno polaganje vijenaca u 10:30 sati od strane obitelji poginulih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i hrvatskih političkih predstavnika u Travniku. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, služit će se sv. misa zadušnica za sve poginule u 11 sati u župnoj crkvi sv. Ane u Potkraju.

Zločin se dogodio godinu dana nakon tragedije u Vukovaru i Škabrnji

Godinu dana nakon tragedije Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga 1992., veliku tragediju doživjeli su i Hrvati dviju travničkih katoličkih župa na zapadnoj strani općine – Potkraja i Turbeta. Naime, tog dana prije 28 godina pripadnici tzv. JNA i srpskih postrojbi prognali su župljane ovih dviju župa u krvavom pohodu na središnju Bosnu.

Iz župe svetih Ane i Joakima Potkraj prognano je njih oko dvije tisuće i veći dio od 1500 Hrvata s područja župe sv. Josipa u Turbetu. Ovom progonu prethodio je zločin pripadnika srpskih oružanih snaga 15. svibnja 1992. godine nad 14 uhićenih pripadnika travničkog HVO-a na platou Vlašića, na području Galica, mučenih i okrutno ubijenih, te 15 dana kasnije progon svih župljana župe Korićani, njih oko tisuću, također na platou Vlašića. Ova župa sada je pred umiranjem jer u njoj, tek povremeno, živi desetak njezinih predratnih žitelja poodmakle starosne dobi. A to su, uz progon Hrvata s područja župe Dobretići i drugih prostora Pougarja (oko 5 tisuća), bili i prvi zločini srpskih paravojnih snaga na području središnje Bosne. Također, s tog područja travničke općine prognan i opljačkan je veliki broj Bošnjaka.

Gdje je stala JNA, nastavila Armija BiH

Imovina prognanih župljana Potkraja i Turbeta, kao i župe Korićani i Dobretići, nekoliko mjeseci ranije je otuđena, a kuće i gospodarski objekti teško oštećeni ili potpuno uništeni, a Hrvate koji su ostali živjeti u dijelu župe Turbe, koji srpske paravojne snage nisu uspjele zauzeti, osam mjeseci poslije, 8. lipnja 1993. godine prognale su postrojbe Armije BiH.

U borbama sa srpskim paravojnim snagama, a i poslije u krvavom ratu s Bošnjacima, poginulo je ili ubijeno 60 pripadnika HVO-a i hrvatskih civila iz ovih dviju župa. Među poginulim je i dozapovjednik Travničke brigade HVO-a, pukovnik Nikola Grubeša.

Ubojstva prilikom povratka župljana

Povratak Hrvata na njihove opustošene posjede pratile su brojne poteškoće, nesavladive prepreke, a najviše nepovoljna političko-sigurnosna situacija, pa su tako Hrvati ovih župa želju za povratkom na rodnu grudu platili trima nedužnim životima.

Naime, 30. kolovoza 1997., kroz prozor dijelom obnovljene obiteljske kuće, rafalnim pucnjima u vrijeme večernjeg objeda ubijeni su povratnici Luka Jezerčić (59) i njegov sin Pero (27). Zločin se dogodio u selu Nuli, a na isti način, u istom selu, 26. listopada iste godine ubijen je Ivica Domić (30).

Počinitelji ovih zločina, progonitelji, pljačkaši…, kao i desetaka drugih počinjenih nad Hrvatima u općini Travnik, u ratu i u poraću, ni do danas nisu otkriveni. I sudbeno-istražni spisi, ako ih je ikada i bilo, već odavno su prekriveni debelim slojem prašine. 

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa