.

U petak proslava patrona župe sv. Ivana Krstitelja u Travniku

22 Lipanj 2022

Iako mnogi vjernici ovih dana planiraju proslavu blagdana sv. Ive u Podmilačju, najvećem bosansko-hercegovačkom svetištu, ovaj veliki svetac na poseban način slavi se i u našoj travničkoj župi.

Središnju svetu misu u petak, na blagdan svetog Ivana Krstitelja u 11 sati predvodit će biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u miru mons. Ratko Perić, a misu u 9 sati dr. vlč. Josip Knežević, profesor na KBF-u u Sarajevu. Prva sv. misa toga dana je u 7 i 30 sati koju će predvoditi župnik preč. Marko Mikić.

Proslavi patrona prethode trodnevne priprave kroz sv. mise u 18 sati; sinoć je svetu misu predvodio župni vikar u župi Dolac fra Mijo Šuman, dok će naredne dvije predvoditi duhovnik u sjemeništu u Travniku vlč. Jakov Kajinić, te profesor na KBF-u u Sarajevu dr. vlč. Josip Knežević.

Župa Travnik spominje se još daleke 1623. godine, a obnovljena je 1879. godine. Nekoliko godina kasnije, točnije 1881. godine, započinje gradnja nove župne crkve koja je zamišljena dvostruko veća nego što je i izgrađena. Ipak, unatoč planovima, projekt župne crkve je smanjen. Dovršena je šest godina kasnije, 1887. godine, a posvetio ju je tadašnji vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler 15. srpnja 1888. godine na čast sv. Ivana Krstitelja. Upravo je u ovoj crkvi sv. Ive u Travniku 9. listopada 1892. kršten bh. nobelovac, književnik Ivo Andrić, a njegov kip danas se nalazi u dvorištu ispred župne crkve.

Također, u svim hrvatskim krajevima postoje ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova 23. lipnja uoči blagdana sv. Ive, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Pritom se skuplja granje koje se onda zapali, a djeca i mladi ga preskaču. Često se takvi krijesovi pale na bregovima ili uz obale rijeka kako bi ih se moglo vidjeti iz što veće udaljenosti. 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa