.

Priopćenje za javnost iz Medžlisa IZ Travnik

16 Veljača 2024

Medžlis IZ Travnik objavio je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

S obzirom na konstantno dezavuisanje javnosti i unošenje nemira među članove i pripadnike Islamske zajednice širenjem netačnih informacija, prvenstveno putem društvenih mreža, Izvršni odbor Medžlisa IZ Travnik daje saopćenje za javnost.

Neki koji kažu da poštuju Islamsku zajednicu u BiH i predstavljaju se kao zaštitnici interesa džemata, širenjem neprovjerenih i netačnih informacija, ustvari, doprinose neredu i pogoršanju situacije. Tako npr. na društvenim mrežama objavljuju da predstavnici Islamske zajednice koji su došli u Travnik na sastanak sa džematima žele da ugase 10 džemata koji nisu prihvatili centralizaciju sredstava članarine. Naravno da je to potpuna neistina i da predstavnici Islamske zajednice žele uspostaviti red a ne gasiti džemate. U tom smislu, Medžlis IZ Travnik svakog mjeseca pomaže šest manjih džemata, kako ne bi došlo do njihovog gašenja i kako bi se u njima odvijale uobičajene vjerske aktivnosti.

Također, neki su na društvenim mrežama plasirali ideju da Medžlis IZ Travnik novim Pravilnikom i uputstvom o primjeni Pravilnika hoće da uzme pare od seoskih džemata i da njima podmiri potrebe gradskih džemata, jer oni, navodno, zbog slabe naplate članarine ne mogu izmirivati svoje obaveze. Predstavnici Medžlisa IZ Travnik već su više puta demantovali tu neistinu, između ostalog činjenicom da su gradski džemati i do sada izmirivali svoje obaveze i normalno funkcionisali, bez uzimanja bilo kakvih sredstava od seoskih džemata.

Podsjećamo da je Sabor Islamske zajednice u BiH 29. aprila 2023. godine usvojio Pravilnik o članstvu i članarini u IZ u BiH koji je stupio na snagu od 1. januara 2024. godine, te da su svi medžlisi imali obavezu da svoje Pravilnike o članstvu i članarini usklade sa tim Pravilnikom. S tim u vezi, Izvršni odbor Medžlisa IZ Travnik je izdao uputstvo za primjenu Pravilnika o članstvu i članarini, usaglašeno sa nadređenim instancama. Održani su sastanci na kojima su predstavnici džemata upoznati sa osnovnim propisima Pravilnika o članstvu i članarini IZ u BiH, kao i ustavnom obavezom primjene akata viših organa Islamske zajednice.

Većina džemata našeg medžlisa je prihvatila primjenu Pravilnika o članstvu i članarini MIZ Travnik i ušla u sistem jedinstvene članarine. Određeni broj džemata koji su odbili primjenu Pravilnika o članstvu i članarini pismeno su se obratili Muftijstvu travničkom i Reisul-ulemi, a zatim su organizirana dva sastanka predstavnika Muftijstva i Rijaseta sa predstavnicima tih džemata. I Muftijstvo i Rijaset su dali podršku rukovodstvu MIZ Travnik u primjeni Pravilnika o članstvu i članarini i zatražili od džematlija da poštuju trenutne odluke Izvršnog odbora o visini članarine i da se u narednom periodu vode razgovori kako bi se došlo do optimalnih rješenja.

Pozivamo sve dobronamjerne korisnike društvenih mreža da budu krajnje oprezni kod prihvatanja plasiranih informacija upućenih od zlonamjernika koji rade na razjedinjavanju zajednice muslimana i bošnjačkog naroda, te da navode provjere kod nadležnih organa Islamske zajednice, koji će im dati tačnu i istinitu informaciju.

Također, pozivamo naše džematlije da ne nasjedaju dezinformacijama na društvenim mrežama, te da nastavimo razgovore za iznalaženje rješenja koja će biti najbolja za nas, naš narod i Islamsku zajednicu u BiH.

U iščekivanju mjeseca ramazana koji nam donosi mir i duhovnu okrjepu, selamimo vas i molimo Allaha, dš. š., za jedinstvo vjernika.

Izvršni odbor Medžlisa IZ Travnik

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa